Filistin barışı Tzipi Livni'ye emanet   Konuyu açan: Tavanarasi   Ä°lk Mesaj: 02-20-2013 (14:29)   Son Mesaj: 02-20-2013 (14:29)    Cevap: 0    Gösterim: 357  

    02-20-2013

    Filistin barışı Tzipi Livni'ye emanet

    Filistin barışı Tzipi Livni'ye emanet
    Filistin barışı Tzipi Livni'ye emanet

    İsrail'de 22 Ocak seçiminin galibi merkez sağ blokun lideri ve Başbakan Binyamin Netanyahu, koalisyon arayışlarına hız verdi.

    İsrail'de 22 Ocak seçiminin galibi merkez sağ blokun lideri ve Başbakan Binyamin Netanyahu, koalisyon arayışlarına hız verdi. İsrail'de 22 Ocak seçimlerinden sonra hükümeti kurma arayışları sürerken, Başbakan Netanyahu koalisyon hükümetinin ilk ortağının Hattuna (Hareket) Partisi lideri Tzipi Livni olduğunu açıkladı.

    Netanyahu, Livni ile düzenledikleri ortak basın toplantısında, ''Anlaşamadığımız şeyleri bir yana bırakarak İsrail devleti için güçlerimizi birleştirmeliyiz, İsrail'in, şu anda geniş bir ulusal birlik hükümetine ihtiyacı var. İşte bu amaca ulaşmak için bugün ilk adımı atıyoruz'' dedi.

    Filistinlilerle iki devletli çözüm temelinde bir barış umut ettiğini kaydeden Netanyahu, ''İsrail bugün bir kez daha barış elini uzatıyor. Barış istiyoruz'' şeklinde konuştu.

    Livni de koalisyona katılacağını belirterek, diğer partilere de koalisyona katılmaları çağrısında bulundu.

    Livni koalisyonda, İsrail'in Filistin'le yürütülecek barış görüşmelerine başkanlık edeceğini de ifade ederek, şunları söyledi:

    ''Hattuna Partisi'ni 2,5 ay önce barış için mücadele etmek amacıyla kurduk. İran, Suriye ve Filistinliler, kendi aramızdaki sorunlardan daha az acil değildir.''

    Koalisyon, Netanyahu için hala çok zor

    Mart'ın 15'ine kadar hükümeti kurmak zorunda olan Netanyahu, diğer partilerle yaptığı görüşmelerde ilerleme kaydedemiyor. Seçimin İsrail siyasetine kazandırdığı iki yeni yüz Yaş Atid (Gelecek Var) lideri Yair Lapid ve aşırı sağcı Habayit Hayehudi (Yahudi Evi) Partisi lideri Naftali Bennett'in, koalisyon pazarlıklarında aşırı Ortodoks Yahudilerin askere alınmasını hükümet protokolüne ön şart olarak koymak istemeleri, koalisyon kurma çalışmalarını yavaşlatırken, eski hükümetin iki ortağı Ortodoks Şas ve Birleşik Tevrat Yahudiliği ise askerlik önerisini tartışmaya yanaşmıyor.

    Bakanlık sayısını 39'dan 18'e indirmek isteyen Merkez partilerinden Yaş Atid lideri Lapid'in yanı sıra sol partilerden İşçi Partisi lideri Şeli Yacomoviç, Netanyahu'nun içinde yer aldığı hükümete girmeyeceğini açıklamıştı. Sosyalist Meretz lideri Gal-On da koalisyona girmeyeceğini belirtmişti.

    Â*

    Kaynak: AA





    Filistin barışı Tzipi Livni'ye emanet Yorumları