Üç kez yakılan cami hala ayakta   Konuyu açan: Savrozi   İlk Mesaj: 02-17-2013 (14:29)   Son Mesaj: 02-17-2013 (14:29)    Cevap: 0    Gösterim: 358  

    02-17-2013

    Üç kez yakılan cami hala ayakta

    Üç kez yakılan cami hala ayakta
    Üç kez yakılan cami hala ayakta

    Ermenistan'ın başkenti Erivan'ın "Mavi Camisi", Sovyet döneminin karanlık binalarının arasında, mavi çini işlemeli kubbeleriyle gökyüzünü aydınlatıyor.

    Ermenistan'ın başkenti Erivan'ın "Mavi Camisi", Sovyet döneminin karanlık binalarının arasında, mavi çini işlemeli kubbeleriyle gökyüzünü aydınlatıyor. Ermenistan'ın başkenti Erivan, Sovyet döneminden kalan blok halindeki karanlık taş binalarla çevrili. Yalnızca şehrin merkezindeki Cumhuriyet Meydanı'nı çevreleyen bölgede yeni binalar görülebiliyor. Hal böyle olunca şehre kasvetli bir havanın hakim olması da kaçınılmaz. Üstelik kış mevsiminde hava genelde kapalı olunca, bu kasvetli hava iyiden iyiye artıyor. 1765'te Revan Hanı Hüseyin Ali Han tarafından yaptırılan, eski adıyla "Gök Mescit", günümüzde kullanılan yaygın adıyla "Mavi Cami" ise mavi çini işlemeli dış duvarları ve kubbeleriyle şehirdeki kasvetli havayı bir anda dağıtıyor.

    Cami üç kez yakıldı

    Erivan'da küçük bir İran topluluğu var. "Mavi Cami", SSCB'nin yıkılmasının ardından Ermenistan'ın bağımsızlığını kazanması sürecinde, İran tarafından yeniden restore edilerek hizmete açılmıştı. 1765 yılında Revan Hanı Hasan Ali Han tarafından yaptırılan Mavi Cami, 1918, 1955 ve 1988'de olmak üzere üç kez yakılmasına rağmen ayakta kalmayı başardı. İranlıları Erivan'dan çıkaran Rusların bir dönem ordu deposu olarak kullandığı cami, aynı zamanda Erivan tarih müzesi olarak da hizmet verdi. Caminin bir bölümü, Sovyetler döneminde Ermeni yazar ve sanatçıların buluşma yeri olarak da kullanıldı.

    Dört minareden üçü yıkıldı

    Mavi Cami 4 minareli olarak inşa edilmişti. Ancak dört minareden üçü, farklı dönemlerde caminin uğradığı tahribatta yıkıldı. Günümüzde caminin bir minaresi ve üç kubbesi bulunuyor. Caminin alanında bir kütüphane, İran kültür merkezi ve el sanatlarının sergilendiği odalar bulunuyor. Erivan'da geçmişte 8 cami bulunuyordu. Ancak Sovyetler Birliği'nde başa gelen Stalin'in emriyle camilerin tamamına yakını yıkıldı ve yok edildi. Cami kullanılabilir durumda olmasına rağmen cuma namazı kılınmıyor. Konuyu camideki İranlı yetkiliye sorduğumuzda ise bir cevap alamıyoruz.

    "Savaşlar kimseye bir şey kazandırmadı"

    Camide tercüman olarak görev yapan ve İranlı bir Ermeni olduğunu belirten Lena Hanım, Erivan'a gelen turistlerin neredeyse hepsinin Mavi Cami'yi ziyaret ettiğini söylüyor. Caminin tarihi hakkında bilgiler veren Lena Hanım, bildiği birkaç Türkçe kelimeyi bizlere söyleyerek, yüzümüzde sıcak bir tebessüm oluşturuyor. Türkiye ve Ermenistan arasındaki ilişkilerin en kısa zamanda düzelmesini istediğini söyleyen Lena Hanım, "Savaşlar kimseye bir şey kazandırmadı. Dost olarak birlikte yaşamalıyız" diyor. Tavırlarından daha söylemek istediği çok şey olduğunu anlıyoruz, ancak tam o sırada yanımıza gelen bir görevli, cami dışında başka bir konuda konuşmaması gerektiği hususunda Lena Hanımı uyarıyor.

    UNESCO kültürel mirası yolunda

    Yaklaşık 250 yıl önce inşa edilen ve birçok savaşa ve tahribata rağmen ayakta kalmayı başaran Mavi Cami, UNESCO Kültürel Miraslar Listesindeki yerini almaya hazırlanıyor. Ocak ayında Ermenistan Kültür Bakanı Asmik Pogasyan konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Mavi Cami'nin UNESCO Kültürel Miraslar Listesine alınması için çalışmalarda bulunduklarını söylemişti.

    Kaynak: AA





    Üç kez yakılan cami hala ayakta Yorumları