Ermenistan'da seçimlere pek ilgi yok   Konuyu açan: Sondakika   Ä°lk Mesaj: 02-15-2013 (14:31)   Son Mesaj: 02-15-2013 (14:31)    Cevap: 0    Gösterim: 356  

    02-15-2013

    Ermenistan'da seçimlere pek ilgi yok

    Ermenistan'da seçimlere pek ilgi yok
    Ermenistan'da seçimlere pek ilgi yok

    Ermenistan'da cumhurbaşkanlığı seçimlerine üç gün kala, başkent Erivan'da sakin bir atmosfer hakim.

    Ermenistan'da cumhurbaşkanlığı seçimlerine üç gün kala, başkent Erivan'da sakin bir atmosfer hakim. Ermenistan'da 18 Şubat'ta yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde adaylar, son kozlarını oynuyor, ancak ülkede halk, seçimlere çok fazla ilgi göstermiyor.

    Erivan sokaklarında yürürken ülkede üç gün sonra cumhurbaşkanlığı seçimleri düzenleneceğini farketmek oldukça güç. Bazı bilbordlarda adayların toplu resimleri yer almasına karşın genel olarak cadde ve sokakları süsleyen bayrak, flama, poster ya da dev seçim afişleri görmek oldukça zor. Halkın da seçimlere ilgisinin düşük olduğu dikkati çekerken, vatandaşlar seçime yönelik ilginin düşük olmasının nedenini ülkede çok yoğun olarak hissedilen işsizlik ve ekonomik dar boğaza bağlıyor.

    Ermenistan'ın hem Türkiye ile hem de bölgeyle ilişkilerini belirleyecek seçimleri yakından takip eden AA ekibi, Erivan sokaklarında halkın seçimlere yönelik görüşlerini aldı.

    "En temel sorun iÅŸsizlik"

    Taksici Sevan Kaçaryan, Ermenistan'da en önemli sorunun işsizlik olduğunu belirtiyor. Sovyet döneminde yapılan fabrikaların tamamen kapatıldığını ve yerine yenilerinin açılmadığını söyleyen 32 yaşındaki Kaçaryan, "Yönetim ne yapıyor, neden gençlerin işsizlik sorununa çözüm bulmuyor? sorusunu yöneltiyor.

    Sovyet döneminde yapılan tüm fabrikaların kapatıldığını dile getiren Kaçaryan, bu nedenden dolayı tüm gençlerin Rusya'ya gittiğine dikkat çekiyor.

    Kaçaryan seçimlerde hiçbir adaya oy vermeyeceğini kaydederken, buna gerekçe olaraksa tüm adayların birbirinin aynı olmasını gösteriyor.

    78 yaşındaki Suren Aramyan ise ülkedeki durumdan oldukça dertli. Kendisine seçimleri sorduğumuzda ellerini iki tarafa açıp sokakları gösterirken, "Etrafı görüyor musun, ne kadar az genç var, hepsi başka ülkelere gidiyor, çünkü iş yok" diyor. Seçimlerde eski Dışişleri Bakanı ve Miras Partisi Genel Başkanı Raffi Hovhannisyan'a oy vereceğini söyleyen Aramyan, Hovhannisyan'ın ülkeye daha faydalı olacağına inandığını belirtti.

    Yeni birÅŸey yok

    62 yaşındaki Gerenik Soğomosyan seçimlerde oy kullanmayacak kişiler arasında yer alıyor. Henüz bir adaya karar vermediğini belirten Soğomosyan, adayların Ermenistan için yeni birşey vadetmediğini kaydederken, ülkedeki ekonomik durumun yıllardır düzeltilemediğini vurguluyor. Ekonomiyi ülkenin en temel sorunlarından biri olarak nitelendiren Soğomosyan, "Büyük ihtimalle oy kullanmayacağım, hiçbir aday bana fazla ümit vermiyor" değerlendirmesinde bulundu.

    Kameraya konuşmak istemeyen birçok Ermeni, seçimlerde oy kullanmayı düşünmediğini ya da henüz karar vermediğini belirtiyor. Bu durum halkın seçim atmosferinden uzak olduğunu, liderlerden fazla bir beklentisini olmadığını gösteriyor.

    Sarkisyan'ın işi kolay gibi

    Ermenistan'daki seçimler, öncekilere göre önemli bir farklılık gösteriyor. Önceki dönemlerde gerçekleştirilen seçimlerde cumhurbaşkanlığı için ciddi rakipler mevcutken, bu seçimlerde durum farklı. Özellikle Ermenistan Ulusal Kongresi lideri ve Ermenistan'ın ilk cumhurbaşkanı Levon Ter-Petrosyan ile Müreffeh Ermenistan Partisi lideri Gagik Tsarukyan'ın herhangi bir gerekçe göstermeden adaylıktan çekildiklerini açıklamaları, Sarkisyan'ın işini daha da kolaylaştırmış görünüyor. Benzer biçimde Ermenistan Devrimci Federasyonu'nun da (Taşnaksutyun) seçimlere katılmayacak olması, yarışmasının kısır geçeceğinin işareti olarak değerlendiriliyor.

    Â*

    Kaynak: AA





    Ermenistan'da seçimlere pek ilgi yok Yorumları