Bu ülkede yabancı isimler yasaklanıyor   Konuyu açan: Günceleditör   İlk Mesaj: 02-13-2013 (14:33)   Son Mesaj: 02-13-2013 (14:33)    Cevap: 0    Gösterim: 386  

    02-13-2013

    Bu ülkede yabancı isimler yasaklanıyor

    Bu ülkede yabancı isimler yasaklanıyor
    Bu ülkede yabancı isimler yasaklanıyor

    Azerbaycan'da, yeni doğacak çocuklara yabancı isim verilmesini önlemek amacıyla çalışma başlatıldı.

    Azerbaycan'da, yeni doğacak çocuklara yabancı isim verilmesini önlemek amacıyla çalışma başlatıldı. Azerbaycan Bakanlar Kurulu'na bağlı Terminoloji Komisyonu, Azerbaycanlı çocuklara yabancı ve toplumda yadırganacak isimlerin konulmaması için harekete geçerken, bir isim listesi hazırlayarak, Adalet Bakanlığı'na bağlı kayıt şubelerine gönderdi. Buna göre, ülkede yeni doğan bebeklerin aileleri kayıt şubelerine geldiklerinde çocuklarına koymak istedikleri isimler bu listeyle karşılaştırılacak ve listede yer almayan isimlerin konulmasına müsaade edilmeyecek.

    Terminoloji Komisyonu Başkan Yardımcısı Prof. Dr Sayalı Sadıkova, yaptıkları çalışmalar ve yeni uygulamayla ilgili AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

    Komisyonun, milli isimlerin yaygınlaştırılması amacıyla 2010 yılında kurulduğunu söyleyen Sadıkova, göreve başladıkları ilk yıl "Kolhoz", "Sovhoz", "Pioner", "Traktör", "Lenin" gibi Sovyetler'den kalma bazı isimleri Adalet Bakanlığı isim listesinden çıkardıklarını bildirdi.

    Yaklaşık 8 bin isim içeren bir liste hazırladıklarını ve bu listeyi tüm kayıt birimlerine gönderdiklerini belirten Sadıkova, çocuklarına yabancı isim koymak isteyen ebeveynlerin "ikaz ve ikna" edileceğini kaydetti.

    Özellikle daha önce yaygın olan Rus isimlerinin yasaklanacağını söyleyen Sadıkova, "Artık Azerbaycanlılar çocuklarına Nataşa, Olya, Yekatirina, Aleksey, Vladimir gibi isimler koyamayacak. Ayrıca toplumda yadırganma ihtimali olan isimlere de müsaade edilmeyecek. İlginç örneklerle karşılaşıyoruz. Bir ebeveyn çocuğuna Cellat ismi koymak istiyordu, bir diğeri ise Şekspir. Çocuklarımıza milli isimler konulmasını arzu ediyoruz. Listeyi, Kitab-ı Dede Korkut ve Divan-ı Lugati't-Türk'teki isimlerle zenginleştireceğiz" diye konuştu.

    Uygulamanın sadece Azerbaycan Türklerine ait olduğunu söyleyen Sadıkova, Azerbaycan vatandaşı Rus, Yahudi, Lezgi ve diğer milletlerin çocuklarına diledikleri isimleri koyabileceğini belirtti.

    Kaynak: AA





    Bu ülkede yabancı isimler yasaklanıyor Yorumları