Arabistanlı kadınlara yeni haklar geliyor   Konuyu açan: Saatci   İlk Mesaj: 02-12-2013 (14:25)   Son Mesaj: 02-12-2013 (14:25)    Cevap: 0    Gösterim: 454  

    02-12-2013

    Arabistanlı kadınlara yeni haklar geliyor

    Arabistanlı kadınlara yeni haklar geliyor
    Arabistanlı kadınlara yeni haklar geliyor

    İnsan hakları örgütleri tarafından özellikle kadın haklarıyla ilgili sık sık eleştirilen Suudi Arabistan hükümeti kadınlara yeni haklar vermeye hazırlanıyor.

    İnsan hakları örgütleri tarafından özellikle kadın haklarıyla ilgili sık sık eleştirilen Suudi Arabistan hükümeti kadınlara yeni haklar vermeye hazırlanıyor. Geçtiğimiz ay kadınlara Şura Meclisi'nde % 20 sandalye tahsis eden Suudi Arabistan hükümeti kadınlara yeni haklar vermeye devam ediyor.

    Yeni düzenlemelere göre yabancı bir erkekle evli olan Suudlu kadın artık yabancı kocasından olma çocuklarına ?kefil? olabilecek ve emniyet açısından herhangi bir sıkıntı olmadıktan sonra çocuklarını Suudi Arabistan dışındalarsa ülkeye getirip oturum izni alabilecek.

    Konuyla ilgili bilgi veren Pasaport Dairesi Genel Müdürlüğü basın sözcüsü Albay Bedir Muhammed el-Malik, kocası yabancı olan Suudlu bir kadın çocuklarını kendi "ticari siciline" kaydedebilecek ve devlet çocuklarının oturum masraflarını üstlenecek, ayrıca çocuklar isterse kefaletleri annelerinde olmak üzere başka kişi veya kurumların yanında çalışabilecek.

    Albay el-Malik'in verdiği bilgiye göre Suudlu kadınla evli olan yabancı koca da "eşinin kefaletinde" özel sektörde çalışabilecek, bu durumda yabancı kocanın ikamet tezkeresinde ?Suud vatandaşı kadınla evli? ibaresi eklenecek. Yabancı koca için aranan tek şart geçerli bir pasaporta sahip olması.

    Albay el-Malik'e göre bütün bunların olabilmesi için evliliğin resmi makamlarca onaylanması, evliliğin belgeli olması ve Suudlu kadının çocuklarının geçerli bir kimlik kartına sahip olması şart.

    Bu arada yabancı erkeklerle evli Suudlu kadınların sayısına ilişkin net bir istatistik yok. Suudi Arabistan Adalet Bakanlığı verilerine göre yabancılarla evli Suudlu kadınların sayısı yalnızca 5701. Ancak İnsan Hakları Cemiyeti'nin istatistiklerine göre bu sayısı 750 bin civarında.

    Geçtiğimiz ay İçişleri Bakanı Prens Muhammed Bin Nayef, Şura Meclisi tarafından onaylanan Bakanlar Kurulu kararının gereği olarak yabancılarla evli Suudlu kadınların sorunlarının bir an önce ele alınması ve bu hususta var olan sıkıntıların hemen giderilmesi emrini vermişti.

    Öte yandan Sağlık Bakanlığı resmi sözcüsü Dr. Halid Margalani ise Suud Kralı Abdullah'ın kocası yabancı olan Suudlu kadınların çocuklarının devlet hastanelerinde tedavi edilebilmesini öngören bir kararname yayınladığını açıkladı.

    Arabistan Kralı Abdullah'ın ülkedeki katı muhafazakar kesimin sert muhalefetine rağmen Suudlu kadınlara yeni haklar vermeye devam edeceği tahmin ediliyor. Ülkede halen kadınların oy kullanması, araç sürmesi, tek başlarına yurtdışına çıkması yasak.

    Kaynak: TurkArabNews.com





    Arabistanlı kadınlara yeni haklar geliyor Yorumları