Dünya ülkerinden Kuzey Kore'ye tepki   Konuyu açan: Sasha   Ä°lk Mesaj: 02-12-2013 (14:28)   Son Mesaj: 02-12-2013 (14:28)    Cevap: 0    Gösterim: 307  

    02-12-2013

    Dünya ülkerinden Kuzey Kore'ye tepki

    Dünya ülkerinden Kuzey Kore'ye tepki
    Dünya ülkerinden Kuzey Kore'ye tepki

    Dünya ülkeleri Kuzey Kore'nin nükleer denemesini kınadı.

    Dünya ülkeleri Kuzey Kore'nin nükleer denemesini kınadı. Hollande, Kuzey Kore'nin uluslararası kurallara uyması çağrısında bulunarak nükleer denemeyi şiddetle kınadıklarını belirtti.

    Beyaz Saray da, Kuzey Kore'nin son nükleer denemesini, ABD'nin güvenliğini ve uluslararası barışı tehdit eden "oldukça provokatif bir eylem" diye nitelemişti.

    Öte yandan BM Güvenlik Konseyi'nin de nükleer deneme dolayısıyla acil olarak toplanacağı bildirildi.

    Kuzey Kore'nin resmi ajansı, üçüncü nükleer denemenin bugün yerel saatle 11.57'de başarıyla gerçekleştirildiğini duyurmuştu. Kuzey Kore, 2006 ve 2009 yıllarında da nükleer denemeler yapmıştı.

    İspanyol hükümeti denemeyi kınadı

    İspanyol hükümeti, Kuzey Kore'nin nükleer denemesini kınayarak, ''Kuzey Kore uluslararası yükümlülüklerini açık bir şekilde ihlal etmiştir'' açıklamasında bulundu.

    İspanya Dışişleri Bakanlığı'ndan hükümet adına yapılan yazılı açıklamada, ''Kuzey Kore, uluslararası yükümlülüklerini açık bir şekilde ihlal etmiştir'' denildi. Kuzey Kore'nin nükleer programını geliştirme çabalarının ''barış, bölgesel istikrar gibi uluslararası çabalara karşı bir meydan okuma olduğu'' belirtilen açıklamada, Kuzey Kore'ye karşı gerekli önlemlerin alınması çalışmalarında İspanyol hükümeti olarak diğer AB üyeleri ve bölgedeki diğer ülkelerle sıkı bir ilişki içinde olunduğu bildirildi.

    İspanyol hükümeti, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin kararlarında da yer aldığı üzere, Kuzey Kore'ye nükleer silah çalışmalarını ''tamamen, geri dönüşü olmayacak ve teyid edilebilir şekilde bırakması'' çağrısında bulundu. Ayrıca Kuzey Kore yönetiminden, ''bu tip denemeleri bırakıp nükleer meselesini çözüme kavuşturmak için müzakere masasına tekrar oturması'' istendi.

    Hollanda Kuzey Kore'yi kınadı

    Hollanda hükümeti, nükleer deneme yapan Kuzey Kore'yi kınadı.

    Kuzey Kore'nin girişimini "sorumsuz bir provokasyon" olarak değerlendiren Dışişleri Bakanı Frans Timmermans, yaptığı açıklamada, bu eylemin bölgenin istikrar ve güvenliğine zarar verdiğini dile getirdi.

    Pyongyang rejiminin bu denemeyle kendisini uluslararası alandan daha da tecrit ettiğini kaydeden Timmermans, halkı açlıkla mücadele eden ülkenin nükleer silaha yaptığı yatırıma dikkati çekti.

    BM Güvenlik Konseyi'nin söz konusu nükleer denemeyle ilgili görüş bildirmesi gerektiği üzerinde durulan açıklamada, AB'den de sert bir kınama talebinde bulunulacağına yer verildi.

    Pekin'den Kuzey Kore'ye sert tepki

    Çin yönetimi, Kuzey Kore'yi uluslararası toplumun tüm tepkilerine rağmen bir kez daha nükleer deneme yapmasından dolayı eleştirirken, bu duruma kararlılıkla karşı çıktıklarını açıkladı.

    Çin Dışişleri Bakanlığı'nın internet sitesinde yapılan açıklamada, Kuzey Kore'den Kore Yarımadası'nın nükleer silahlardan arındırılması yönünde verdiği sözü tutarak gerginliği tırmandıran eylemlerden kaçınması çağrısında bulunuldu. Pekin hükümetinin, Kore Yarımadası'nın nükleer silahlardan arındırılması, nükleer silahların yayılmasının önlenmesi, Kuzeydoğu Asya'nın barış ve istikrarının korunması konularında öteden beri kararlı bir tutum izlediğine vurgu yapıldı.

    Açıklamada ayrıca, Çin hükümetinin tarafları, soğuk kanlığını koruyarak, diyalog ve istişare yolunda ısrar edip, Altılı Görüşmeler çerçevesinde Yarımada'nın nükleer silahlardan arındırılması sorununu çözmeye çağırdığı belirtildi.

    Güney Kore yönetimi de Pyonyang hükümetini üçüncü kez nükleer deneme yapmasını sert bir dille kınadı. Güney Kore ordusu, askeri alarm seviyesini yükseltirken, BM Güvenlik Konseyi, Kuzey Kore'nin yaptığı nükleer denemeyi tartışmak üzere acil toplantıya çağrıldı.

    Â*

    Kaynak: AA





    Dünya ülkerinden Kuzey Kore'ye tepki Yorumları