Halep'in kontrolü muhaliflerin elinde   Konuyu açan: Tavanarasi   İlk Mesaj: 02-10-2013 (14:28)   Son Mesaj: 02-10-2013 (14:28)    Cevap: 0    Gösterim: 396  

    02-10-2013

    Halep'in kontrolü muhaliflerin elinde

    Halep'in kontrolü muhaliflerin elinde
    Halep'in kontrolü muhaliflerin elinde

    Suriye'nin ikinci büyük kenti olan Halep'te Esed güçleri ile muhalifler arasındaki çatışmalar sürüyor. Esed güçlerine bağlı uçakların hava bombardımanına tuttuğu kentin hakimiyetinin büyük bölümünü muhalifler ele geçirmiş durumda.

    Suriye'nin ikinci büyük kenti olan Halep'te Esed güçleri ile muhalifler arasındaki çatışmalar sürüyor. Esed güçlerine bağlı uçakların hava bombardımanına tuttuğu kentin hakimiyetinin büyük bölümünü muhalifler ele geçirmiş durumda. Suriye'de uzun süredir Esed güçleri ile muhalifler arasında süren savaş devam ediyor. Suriye'nin en büyük ikinci kenti olan ve savaştan önce yaklaşık 6 milyon nüfusa sahip Halep kentinde, muhalifler ile Suriye ordusu arasında yaşanan yoğun çatışmaların ardından, bölge muhaliflerin kontrolü altına girdi. Bölgede yaşanan gelişmeleri görüntülemek isteyen Nevşehir'deki yerel Kapadokya TV ekibi kentin son halini görüntüledi.

    Esed güçlerine bağlı uçaklar tarafından hava bombardımanına tutulan ve yer yer çatışmaların yaşandığı Halep'in bir çok semtinde hakimiyeti ele geçiren muhalifler sokaklarda zafer turları atarken çatışmaların sürdüğü semtlerde ise hem muhalif askerler hem de sivil halk keskin nişancılarından korunmak için çaba gösteriyor. Muhalifler Halep'in Şeyh Maksut bölgesinde keskin nişancıların görüşünü engellemek için sokaklara yakılmış araçlar koyuyor.

    Zaman zaman silah seslerinin duyulduğu bölgede binaların büyük bölümü yıkılırken, muhalifler kısa bir süre içerisinde tüm kenti kontrol altına almayı amaçlıyor. Kente keskin nişancılar tarafından vurulan bir muhalif asker ise, arkadaşlarının gözyaşları arasında uğurlandı. Keskin nişancılar tarafından vurularak öldürülen bir muhalifin cesedi, çatışma bölgesinden sivil araçlarla uğurlandığı sırada arkadaşlarının onun için gözyaşı dökerek intikam yemini etmeleri ise dikkat çekiyor.

    ‘SİVİL HALK İÇİN HAYATTA KALMAK ÇOK ZOR'

    Halep'te yaşan Türkmenlerden Halit Yusuf, kentte yaşamı, ?Çok zor ama biz alıştık? sözleri ile anlatırken zaman zaman günlerce elektriğin verilmediği kentte ekmek bile bulmakta güçlük çeken sivil halkın büyük bölümünün başka bölgelere kaçtığını kaydetti. Halit Yusuf, ?Esed askerleri kamuoyunun bildiğinden daha fazla kötü şeyler yapıyor. Burada yaşananlar Irak'ta yaşananlardan daha kötü. İnanın Suriye halkı için yaşamak çok zor? diye konuştu.

    Halep'te çatışmaların en yoğun olarak yaşandığı Selahaddin Mahallesi'nde ise binaların birçoğu kullanılamaz hale geldi. Terk edilen binaların duvarlarında büyük çaplı deliklere rastlanırken, yaşanan çatışmalardan sonra harabeye dönen bir sokaklarda, vatandaşların kaçma telaşı dikkati çekiyor.

    Suriye'nin kuzeyindeki İdlib kentine bağlı Taftanaz ilçesinde bulunan, Taftanaz Askeri Hava Üssü ise bir süre önce muhaliflerin eline geçmesine karşın halen Esed uçakları tarafından hava bombardımanına tutuluyor. Stratejik bir öneme sahip olan üssü yoğun çatışmaların ardından ele geçiren muhalifler burada nöbet tutarken Esad güçleri tarafından atılan ancak düştüğü yerde patlamayan füzeler ve çatışmalar sonucunda kullanılamaz hale gelen askeri helikopter ve uçaklar dikkat çekiyor. Askeri üssün yaklaşık 1 aydır kendi kontrolleri altında olduğunu belirten muhalifler, Esed güçlerinin burayı tekrar ele geçirebilmek için yoğun çaba gösterdiğini kaydetti.

    Kaynak: İHA





    Halep'in kontrolü muhaliflerin elinde Yorumları