Suriye krizinin insani faturası çok ağır   Konuyu açan: Takipci   İlk Mesaj: 02-06-2013 (14:27)   Son Mesaj: 02-06-2013 (14:27)    Cevap: 0    Gösterim: 334  

    02-06-2013

    Suriye krizinin insani faturası çok ağır

    Suriye krizinin insani faturası çok ağır
    Suriye krizinin insani faturası çok ağır

    BM'ye göre Suriye'deki kriz 60 binden fazla ölüme, 2 milyon kişinin iç göçüne, 700 bin sığınmacıya yol açtı.

    BM'ye göre Suriye'deki kriz 60 binden fazla ölüme, 2 milyon kişinin iç göçüne, 700 bin sığınmacıya yol açtı. Suriye'deki kriz ikinci yılına yaklaşırken, gerek ülke içinde göç etmek zorunda kalan, gerekse ülkelerini terk ederek komşu topraklara sığınan Suriyelilerin sayısı her geçen gün artıyor.

    Birleşmiş Milletler'in (BM) son verileri, Suriye krizinin ülke içinde ve dışında yol açtığı insani durumun boyutlarını gözler önüne seriyor.

    BM'ye göre 4 milyon Suriyeli, yani kriz öncesi dönemdeki nüfus dikkate alındığında her 5 Suriyeliden 1'i, insani yardıma muhtaç durumda. Bu rakamın 2 milyonunu, ülke içinde göç etmek zorunda kalan Suriyeliler oluşturuyor.

    Zorlu kış koşulları durumu daha da kötüleştirirken, özellikle ülke içinde göç etmek zorunda kalanlar kışlık giysileri ve yeterli malzemeleri olmadan soğuğa direniyor, yakıt ve elektrik sıkıntısı ısınmalarını güçleştiriyor.

    Suriye'deki kriz ortamında şimdiye kadar 60 binden fazla insanın hayatını kaybettiği tahmin ediliyor, ancak ülkedeki şiddet olayları aralıksız devam ediyor. Bir yandan kent merkezlerine roket saldırıları düzenleniyor, diğer yandan meskun mahaller, pazar yerleri ve yardım konvoyları hedef alınıyor.

    Suriye içindeki insani duruma bakıldığında, sağlık hizmetlerine erişimde yaşanan sıkıntılar ve ilaç yetersizliği en büyük sorunların başında geliyor. Geçen yıl sonu itibariyle ülkedeki devlet hastanelerinin yarısından fazlasının hasarlı, çoğunun kullanılamaz durumda olduğu belirtiliyor.

    Yaklaşık 3 milyon Suriyelinin güvenilir olmayan gıda maddelerinin yarattığı tehlikeyle karşı karşıya olduğuna işaret eden BM kaynakları, 2,5 milyon Suriyelinin acil olarak gıdaya ihtiyacı olduğuna dikkat çekiyor.

    Kaynak: AA





    Suriye krizinin insani faturası çok ağır Yorumları