Güney Sudanlı çocuklar uyku hastalığının pençesinde   Konuyu açan: Güncelajans   Ä°lk Mesaj: 02-05-2013 (14:29)   Son Mesaj: 02-05-2013 (14:29)    Cevap: 0    Gösterim: 281  

    02-05-2013

    Güney Sudanlı çocuklar uyku hastalığının pençesinde

    Güney Sudanlı çocuklar uyku hastalığının pençesinde
    Güney Sudanlı çocuklar uyku hastalığının pençesinde

    Yoksullukla mücadele eden Orta Afrika ülkesi Güney Sudan'da binlerce çocuk teşhisi konulamayan bir hastalıkla mücadele ediyor.

    Yoksullukla mücadele eden Orta Afrika ülkesi Güney Sudan'da binlerce çocuk teÅŸhisi konulamayan bir hastalıkla mücadele ediyor. Â*Çocuklar yemeÄŸe baÅŸladıktan kısa süre sonra derin bir uykuya dalıyor ve uzun süre uyuyor. Fiziksel geliÅŸimleri yavaÅŸlayan çocuklar yaşıtlarına göre küçük gösteriyor.

    Teşhisi konulamayan hastalığa yakalanan çocukları Maguret Jachudu Frade (11) ve Kenaladu Aizek (15) hakkında AA muhabirine bilgi veren baba Aizek Lapo, "Çocuklara yemeğe oturup birkaç lokma yedikten sonra bir uyuşma geliyor. Arkasından derin uykuya dalıyorlar. Uzun süre uyuyorlar. Hastalığın adı bilinmiyor. Şimdiye kadar herhangi bir teşhis de konulamadı. Çok tedirginim. Çocuklarım hep bayılıyor. 6 yaşından bu yana sorun yaşıyorlar. Sürekli bayılıyorlar. Önceden boyları uzundu. Daha sonra rahatsızlığa bağlı olarak kısalmaya başladılar" diye konuştu.

    Lapo, başkent Juba civarında 2 binden fazla çocuğun aynı durumda olduğunu bildiklerini söyledi.

    -Kimse Yok Mu Derneği tedavi için devrede-

    Gıda malzemesi dağıtmak amacıyla Güney Sudan'da bulunan Kimse Yok Mu Derneği Yurtdışı Yardımlar Sorumlusu Orhan Erdoğan, hasta çocukların tedavi olmaları için ellerinden geleni yapacaklarını kaydederek, çocukları İstanbul'a götüreceklerini bildirdi. Erdoğan, Güney Sudan Merkezi Equatoria eyaleti Sağlık Bakanı Müşaviri Dr. Felix Lada Johnson'un teşhisi konulamayan hastalıkla ilgili yardım istediğini belirterek, şunları anlattı:

    "Çocukların baştan sona bütün tedavisini İstanbul'da yaptıracağız. Çocuklarla birlikte bir de doktor arkadaşımız bize refakat edecek. Hasta çocuklarımızın şu an pasaportları hazırlanıyor. Birkaç gün içinde İstanbul'a gideceğiz. İstanbul'daki tedavilerinin bitmesinin ardından çocuklara refakat eden Güney Sudanlı doktora hastalıkla ilgili eğitim verilecek. Bu hastalıktan yakınan çocuklar için ne gerekiyorsa yapacağız."

    Kaynak: AA





    Güney Sudanlı çocuklar uyku hastalığının pençesinde Yorumları