Uluslararası Af Örgütü'nden Mali raporu   Konuyu açan: Güncelajans   İlk Mesaj: 02-05-2013 (14:31)   Son Mesaj: 02-05-2013 (14:31)    Cevap: 0    Gösterim: 307  

    02-05-2013

    Uluslararası Af Örgütü'nden Mali raporu

    Uluslararası Af Örgütü'nden Mali raporu
    Uluslararası Af Örgütü'nden Mali raporu

    Uluslararası Af Örgütü (Amnesty International), hem Mali ordusunun hem de silahlı grupların Mali'de ciddi insan hakları ihlallerinde bulunduğunu açıkladı.

    Uluslararası Af Örgütü (Amnesty International), hem Mali ordusunun hem de silahlı grupların Mali'de ciddi insan hakları ihlallerinde bulunduğunu açıkladı. Af Örgütü uzmanlarının, Mali'ye yaptığı 10 günlük ziyarette edindiği gözlemler ve elde ettiği kanıtların ardından yayımlanan raporda, Mali ordusunun insan hakları hukukuna aykırı hareket ettiğini, "İslamcı silahlı gruplar"ın da insan hakları ihlallerinde bulunduğunu, çatışmalarda çocuk askerler kullandığını bildirildi.

    Üçü çocuk toplam 5 sivilin Fransız ve Mali orduları tarafından düzenlenen hava saldırısında hayatını kaybettiğine dair elinde kanıt bulunduğunu belirten örgüt, 10 günlük Mali seyahatleri boyunca Segou, Sevare, Niono, Konna ve Diabali şehirlerinde araştırmalar yaptıklarını kaydetti.

    Mali ordusunun 10 Ocak'ta kuzeydeki Sevare kentinde sivillerin öldürülerek, kuyulara atılması olayıyla ilgili görgü tanıkları ifadeleri bulunduğunu bildiren Af Örgütü, bir görgü tanığının, "İnsanlar kuyuya atıldıktan sonra, askerler üzerlerine iki-üç kez makineli tüfekle ateş etti" görüşlerine yer verdi.

    İnsanların Mali ordusunun, silahlı gruplarla bağlantıları olduğu gerekçesiyle ve ten renkleri ya da etnik kökenleri nedeniyle bazı sivilleri hedef aldığını anlattığını bildiren örgüt, Mali ordusunun keyfi tutuklamalar da yaptığını kaydetti. Örgüt, gözaltında dövülen ya da kötü muameleye maruz kalan bazı kişilerle görüştüğünü belirtti.

    -"Sivil ölümler soruşturulmalı"-

    Uluslararası Af Örgütü'nün bölgeye giden Mali ile ilgili araştırmacısı Gaetan Mootoo, Mali'de çatışmalar devam ederken tarafların uluslararası insan haklarına uyması, sivillere zararın en aza indirilmesi gerektiğini vurguladı.

    Birçok insanın tutuklanmaktan ve ordudan korktuğunu belirten Mootoo, sivil ölümlerle ilgili acilen bağımsız bir soruşturma başlatılması gerektiğini söyledi.

    Af Örgütü ayrıca, silahlı grupların 14-15 Ocak tarihlerinde Diabali kentinde 5 yaralı Mali askeri ile bir sivili öldürdüğüne dair belgeler olduğunu kaydetti. Silahlı grupların çatışmalarda zorla çocukları ön saflarda kullandığına dair kanıtların da mevcut olduğunu belirten örgüt, Segou kentinde yakalanan iki çocuk askerle görüştüğünü bildirdi.

    Gaetan Mootoo bu görüşmeyle ilgili, "Çocuk sessizdi ve bizimle konuşamadı. Sanki aklı orada değil gibiydi. Çocuk askerlerin kullanılmasına acilen son verilmeli, İslamcı silahlı gruplar ellerindeki çocukları bırakmalı" dedi.

    Fransız ve Mali ordularının 11 Ocak'ta düzenlediği hava saldırısında Konna şehrinde bir anne ile üç çocuğunun öldüğüne dair kanıtlar olduğunu da kaydeden örgüt, Fransız yetkililerin bu saldırıyı kendilerinin gerçekleştirmediğini söylediğini ancak Mali ordusundan üst düzey bir yetkilinin bu operasyonun Fransa ile ortaklaşa yapıldığını ifade ettiğini bildirdi.

    Örgüt bu olayın soruşturulması ve uluslararası hukukun ihlal edilip edilmediğinin tespit edilmesi çağrısında bulundu.

    Kaynak: AA





    Uluslararası Af Örgütü'nden Mali raporu Yorumları