Mali'de savaş yok etnik temizlik var   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 02-04-2013 (14:31)   Son Mesaj: 02-04-2013 (14:31)    Cevap: 0    Gösterim: 361  

    02-04-2013

    Mali'de savaş yok etnik temizlik var

    Mali'de savaş yok etnik temizlik var
    Mali'de savaş yok etnik temizlik var

    Mali'nin başkenti Bomako'nun kuzeyindeki Timbuktu kentinden kaçan sığınmacı Muhammed Vuld Haddemin, Mali ordusuna bağlı askerlerin insanları etnik gruplara ayırdığını, Arap ve Tuareg halklarını tasfiye ettiklerini söyledi.

    Mali'nin başkenti Bomako'nun kuzeyindeki Timbuktu kentinden kaçan sığınmacı Muhammed Vuld Haddemin, Mali ordusuna bağlı askerlerin insanları etnik gruplara ayırdığını, Arap ve Tuareg halklarını tasfiye ettiklerini söyledi. Fransız ordusunun isyancılara karşı gerçekleştirdiği askeri müdahale sonucunda ülkesinden kaçmak zorunda kalan Muhammed Vuld Haddemin, Moritanya sınırında AA muhabirine konuştu. Vuld Haddemin, ''Biz buraya Timuktu'dan geldik. Mali askerleri Arap ve Tuareg halkını evlerinden çıkartıyor, eşyalarına da el koyuyor. Elhamdulillah biz kaçıp kurtulduk. Evimizi, eşyalarımızı, hayvanlarımızı orada bıraktık. Mali'de savaş yok, Arap ve Tuareg halklarının tasfiyesi var'' dedi.

    Fransa ordusuna ait uçakların ülkede bombardımana devam ettiğini söyleyen Vuld Haddemin, ''Fransa uçakları, Ensaruddin hareketinden militanların olduğunu varsayıp her yeri bombalıyor. Bölgede bombardıman nedeniyle halk korku içinde'' diye konuştu.

    Uçakların özellikle petrol istasyonlarını ve insanların yiyecek temin ettikleri yerleri vurduğunu kaydeden Vuld Haddemin, bölgeyi isyancıların kontrol ettiği 9 ay boyunca yaşamlarında hiçbir sıkıntı olmadığını ancak Fransız askerlerinin ve Mali ordusunun isyancıları zor durumda bırakma çabasıyla halka yaşam alanı bırakmadığını ifade etti.

    ''Mali ordusu halktan bazılarını milis gücü olarak kullanıyor''

    Mali'nin kuzeyinde yaşayan Bambara ve Songai kökenlilerin, Arap kökenli insanları isyancılara yardım ettikleri iddiasıyla Mali ordusuna ihbar ettiklerini belirten Vuld Haddemin, ordu birliklerinin insanları sorgulamadan tutukladığını ve tutuklu kişilerden ise haber alınamadığını öne sürdü.

    Vuld Haddemin sözlerine şöyle devam etti:
    ''Mali ordusu halktan bazılarını milis gücü olarak kullanıyor. İnsanların üzerine bu kişileri gönderiyor. Şu an Timbuktu ve Gau kentilerinde bulunan Arap ve Tuareglerin neredeyse tamamı ülkeyi terk etmiş durumda, mallarına da Mali askerleri ve milis güçleri el koyuyor. Mali'de ten rengi koyu siyahi olmayanların hayatı tehlikede.''

    ''Fransa uçakları aracımızın üzerine kadar alçaldı''

    Timbuktu'dan kaçanlarından bir diğeri olan Hasen Ag Hüseyino, ''Her şeyimizi bırakıp yola çıktık. Çölde Fransız uçakları bizi taciz etti. Uçaklar aracımızın üzerine kadar alçaldı. Silahlı gruplardan olup olmadığımızı kontrol etmek istediklerini sanarak çocuklarım ve eşimle birlikte araçtan inerek çölde koşmaya başlayınca peşimizi bıraktılar'' dedi.

    Uçakların vurmasından korktukları için gece yolculuğa devam edemediklerini söyleyen Ag Hüseyino, gündüz yol alıp gece dinlenerek, 300 kilometrelik çöl yolunu beş günde kat ettiklerini ifade etti.

    Ag Hüseyino, ülkelerini açlık ve sıkıntı nedeniyle terk etmek zorunda kaldıklarını ve kendilerine yakın bölgede bulunan bazı kişilerin Mali ordusu tarafından infaz edildiğini duyarak korkudan hızla evlerinden ayrıldıklarını kaydetti.

    Ag Hüseyino sözlerini şöyle tamamladı:
    ''Kuzeydeki büyük şehirlerde beyaz tenli olanlarla, Arap ve Tuareg ırkından olan herkes ülkeyi terk etti. İnsanlar yollara döküldü bu tarafa doğru geliyorlar. Çoğunun kendisine ait aracı olmadığı için yürüyerek yola çıkıyorlar.''

    Mali'nin kuzey bölgesinden kaçarak Moritanya sınırına gelen Malili sığınmacıların sayısı 60 binin üzerine çıkarken, sadece son 20 gün içerisinde 15 bin kişinin Moritanya sınırındaki kamplara sığındığı belirtiliyor.

    Kaynak: AA





    Mali'de savaş yok etnik temizlik var Yorumları