Dünyanın en genç ülkesinin büyük sancıları   Konuyu açan: Ihtilal   Ä°lk Mesaj: 02-04-2013 (14:30)   Son Mesaj: 02-04-2013 (14:30)    Cevap: 0    Gösterim: 380  

    02-04-2013

    Dünyanın en genç ülkesinin büyük sancıları

    Dünyanın en genç ülkesinin büyük sancıları
    Dünyanın en genç ülkesinin büyük sancıları

    Orta Afrika ülkelerinden Güney Sudan'da kuruluş sancıları sürerken, ülke halkı da yoksullukla mücadele ediyor. Devlet eliyle elektrik ve su verilemeyen ülkede, neredeyse bütün ürünlerin ithal edilmesi hayat pahalılığını artırıyor. Çok hızlı şekilde gelişen ülkede büyük dönüşüm gözlemleniyor.

    Orta Afrika ülkelerinden Güney Sudan'da kuruluş sancıları sürerken, ülke halkı da yoksullukla mücadele ediyor. Devlet eliyle elektrik ve su verilemeyen ülkede, neredeyse bütün ürünlerin ithal edilmesi hayat pahalılığını artırıyor. Çok hızlı şekilde gelişen ülkede büyük dönüşüm gözlemleniyor. "Dünyanın en genç ülkesi" özelliğini sürdüren Güney Sudan, Birleşmiş Milletler'in 193. ve son üyesi. Doğusunda Etiyopya, kuzeyinde Sudan, güneyinde Kenya, Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve Uganda, batısında ise Orta Afrika Cumhuriyeti ile komşu olan ülkenin başkenti ise Juba. Uzun yıllardır devam eden etnik ayrışmalar nedeniyle Sudan'dan ayrılıp 2011'de bağımsızlığını ilan eden ülkede, ekonomik ve politik sorunlar dikkati çekiyor.

    Güney Sudan'da Sudan ile anlaşmaya varılamamasından kaynaklanan petrol sıkıntısı devam ediyor. Ülke ekonomisinin yüzde 98,7'si petrole dayalı. Petrol şu an çıkarılamadığı için ekonomik anlamda birçok sıkıntı yaşanıyor. Petrolün litresi yaklaşık 3 TL'den satılıyor.

    Halk mum ışığına mahkum

    Ülkede devlet eliyle elektrik ve su verilemiyor. Yerel halk mum ışığı ile aydınlanırken, oteller, üretim tesisleri ve dükkanlarda jeneratörler kullanılıyor.

    Elektrik şebekelerinin kurulduğu başkente yakın zamanda elektrik verilmesi bekleniyor. Birçok işyeri ve otelde jeneratörler 24 saat çalıştırılamıyor.

    Su ihtiyacı ise su tankerleri ile karşılanıyor. 200 litre suyun fiyatı 3 TL.

    Hayvancılık ve tarımın başlıca geçim kaynakları olduğu ülkede para birimi, Güney Sudan Poundu (SSP). 1 dolar 4,2 SSP'ye karşılık geliyor. İnşasına yeni başlanan başkentte bir inşaat işçisi günlük 15-17 TL arası kazanıyor. Başkentin hemen hemen her noktasında yeni binalar yükseliyor. Uluslararası yatırımcıların da gözdesi haline gelen Güney Sudan, "dünyanın en hızlı gelişen ülkesi" olarak biliniyor.

    Ülkede, sebze ve meyveler taneyle satılıyor. Meyvelerin tane fiyatı; 1 portakal 1,5 TL, 1 elma 1TL, 1 ananas 2 TL, 1 muz ise 50 kuruş. İthal edilen ürünlerden giyecek en pahalı sektörlerden birini oluşturuyor. 1 pantolon 60 TL, 1 tişört ise 30 TL'ye satılıyor.

    Yaşam kaynağı: Beyaz Nil

    Ülkede 6 ay yağmurlu mevsim 6 ay da kurak mevsim yaşanıyor. Kurak mevsimde sıcaklık 50 dereceye kadar çıkıyor. Yağmurlu mevsimde ise sivrisineklerin çoğalmasıyla sıtma hastalığı yoğun biçimde görülüyor.

    Yüzölçümü Türkiye'nin yüzölçümüne yakın Güney Sudan'da 300 kilometrelik asfalt yol bulunuyor. Yağmurlu mevsimde sağanak yağış ile yaşam koşulları zorlaşıyor. Engebeli araziye sahip ülkede, otomobiller yerine cipler ve motosikletler tercih ediliyor.

    Beyaz Nil, ülkenin yaşam kaynağını oluşturuyor. Güney Sudanlılar, Beyaz Nil'de çamaşırlarını ve bulaşıklarını yıkıyor ve su ihtiyacını karşılıyor. İnsanların çoğu, banyo ihtiyacını da yine nehirden karşılıyor.

    Güney Sudan, koruma altında geniş doğal alanlara sahip. Dünyanın ikinci en büyük vahşi yaşam ve göç alanına ev sahipliği yapan ülke, Etiyopya sınırındaki Boma Ulusal Parkı ve Sudd sulak alanı ile Demokratik Kongo Cumhuriyeti sınırı yakınındaki Güney Ulusal Parkı ile zengin doğal yaşamı barındırıyor.

    Ülkede, ulusal park ve çayırlık-ormanlık alanlarında sayısız kuş çeşidiyle Afrika'ya özgü antilop, aslan, manda, fil, maymun, zebra ve zürafaların yoğun populasyonu ve göç alanı bulunuyor.

    Ülkenin büyük kısmı Hristiyanlar ve yerel Afrika dinlerine mensup halktan oluşuyor. Güney Sudan'ın yüzde 18'i Müslüman. Başkentte 5 cami bulunuyor.

    Ülkede birçok kabile bulunuyor. Sayılarının 200 civarı olduğu tahmin edilen kabilelerin en büyüğü ise Dinka. Başkent Juba'da en etkin kabilenin Bari kabilesi olduğu belirtiliyor.

    Yönetim sistemi üçlü yapıdan oluşuyor. Yerel belediyeler, eyalet valilikleri ve merkezi hükümet olarak ayrılan yönetim yapısı içinde 10 eyalet bulunuyor.

    Türkiye ise bağımsızlık referandumundan bir gün önce Juba'da başkonsolosluğunu açtı. Aynı zamanda Türkiye, Sudan'ın ardından Güney Sudan'ı tanıyan 2. ülke oldu.

    Konaklama maliyetinin en yüksek olduğu ülkeler arasında yer alan Güney Sudan'da en pahalı otelin geceliği 1,200 TL, en ucuzu ise 250 TL.

    Â*

    Kaynak: AA





    Dünyanın en genç ülkesinin büyük sancıları Yorumları