En etkili denizciler listesinde ilginç isim!   Konuyu açan: Ihtilal   İlk Mesaj: 02-03-2013 (14:30)   Son Mesaj: 02-03-2013 (14:30)    Cevap: 0    Gösterim: 318  

    02-03-2013

    En etkili denizciler listesinde ilginç isim!

    En etkili denizciler listesinde ilginç isim!
    En etkili denizciler listesinde ilginç isim!

    Dünya denizcilik sektörünün en saygın şirketlerinin ve yöneticilerinin sıralandığı Lloyd's List'in en dikkat çeken ismi Somalili korsan Garaad Muhammed oldu.

    Dünya denizcilik sektörünün en saygın şirketlerinin ve yöneticilerinin sıralandığı Lloyd's List'in en dikkat çeken ismi Somalili korsan Garaad Muhammed oldu. Armatörlerin en büyük tehdit olarak gördüğü ve denizcilik sektörüne yıllık 15 milyar dolar zarar veren korsancılığın başını çeken Muhammed, sektörün en etkin isimleriyle aynı listede yer aldı.

    Hürriyet Gazetesi'nin haberine göre dünyanın ilk ve tek günlük denizcilik gazetesi olan İngiliz Lloyd's tarafından hazırlanan '2012 Lloyd's List' İlk 100 Denizci listesinde, milyarlarca dolarlık iş yapan armatörlerin ve yöneticilerin arasında Somalili korsan Garaad Muhammed de yer aldı.

    Listede deniz taşımacılığı işinin Maersk gibi önde gelen şirketleri ve Çin Denizcilik Bakan Yardımcısı gibi etkin isimler arasında yer alan Korsan Muhammed geçen yıl saldırılarını azalttığı için sıralamada 9 basamak birden geriledi.

    Yine de denizcilik sektörünün en saygın kişileri arasına giren Muhammed, Somali'nin neredeyse en büyük geçim kaynağı olan 'korsancılığın' başını çekiyor. Muhammed, taşımacılık şirketlerine yılda 15 milyar dolar ekonomik zarar veriyor. Listeye uzun tartışmaların ardından alınan Muhammed korsanları temsilen listeye alınmış böylece sektörün kanayan yarasına dikkat çekilmişti.

    KİŞİ BAŞINA 80 BİN DOLAR

    Denizcilik şirketlerinin korkulu rüyası haline gelen Garaad Muhammed'in öncülük ettiği korsanlar diğer bir taraftan Somali ekonomisinin en önemli gelir kaynağını oluşturuyor. Kişi başına yaklaşık 600 dolarlık yıllık gelirle dünyanın en fakir ülkelerinden biri olan Somali'deki zorlu ekonomik şartları aşmak için bir sektör haline gelen korsanlık, kişi başına yıllık 80 bin dolarlık getiri sağlayan bir mesleğe dönüşmüş durumda. Öyle ki, 2005'te korsanlar toplam 150 bin dolar fidye toplarken, 2012'da hasılatları yaklaşık 200 milyon dolara ulaştı. 2015 yılında ise Somalili korsanların Hint Okyanusu'nda yıllık 400 milyon dolarlık fidye toplaması bekleniyor.





    En etkili denizciler listesinde ilginç isim! Yorumları