Mali'deki direnişçilerin müdahale öncesi görüntüleri   Konuyu açan: Sondakika   İlk Mesaj: 02-02-2013 (14:33)   Son Mesaj: 02-02-2013 (14:33)    Cevap: 0    Gösterim: 349  

    02-02-2013

    Mali'deki direnişçilerin müdahale öncesi görüntüleri

    Mali'deki direnişçilerin müdahale öncesi görüntüleri
    Mali'deki direnişçilerin müdahale öncesi görüntüleri

    Anadolu Ajansı, Mali'nin Kidal kentindeki direnişçi grupların Fransa'nın askeri müdahalesinden önce çekilmiş görüntülerine ulaştı.

    Anadolu Ajansı, Mali'nin Kidal kentindeki direnişçi grupların Fransa'nın askeri müdahalesinden önce çekilmiş görüntülerine ulaştı. VİDEO İÇİN TIKLAYIN Görüntülerde direnişçi grupların Fransız müdahalesinden önce kuzeydeki Kidal şehrinde üzerinde otomatik silahlar ve siyah bayraklar bulunan kamyonetlerle şehirde dolaşması ve toplu halde namaz kılmaları yer alıyor.

    Mali genelinde İslami yönetim talebiyle kuzeydeki Gao, Timbuktu ve Kidal şehirlerinin kontrolünü ele geçiren direnişçi gruplar, Fransa'nın askeri müdahalesinin ardından, halkın zarar görmemesi için kuzeye çekildi. Mali'deki büyük şehirlerden olan Kidal'den çekilen direnişçi grupların, daha kuzeydeki Tesallit bölgesinde konumlandıkları ifade ediliyor.

    Fransa, Çad, Nijer veMali ordusundan oluşan askeri birliklerle göğüs göğüse mücadele etmeyen İslamcı grupların, taktik olarak şehirlerin kontrolünü Fransa ordusuna bırakarak, çöl bölgelerine çekildikleri belirtiliyor.

    Fransa'dan diyalog çağrısı

    Bamako'daki yerel basının haberlerine göre, Tuareg etnik grubunun çoğunlukta olduğu Azavad Ulusal Kurtuluş Hareketi (MNLA) ile Mali hükümetine diyalog çağrısı yapan Fransa geçici merkezi yönetimle MNLA'nın arasını bulmaya çalışıyor. MNLA, bölgede Fransız askerlerinin varlığına sıcak bakarken, diğer Afrika askeri birliklerinin ülkenin kuzeyine girmesine karşı çıkıyor.

    Mali kamuoyu ise İslamcılarla işbirliği yaptığı gerekçesiyle, Fransa ordusunun direnişçilere karşı başlattığı operasyonda, MNLA'yla da mücadele etmesini istiyor.

    Ölen 5 sivilden 3'ü çocuk

    İnsan hakları kuruluşu Uluslararası Af Örgütü'nün (Amnesty International) uluslararası kamuoyuna, bölgede Mali ordusunun yaptıklarının araştırılması çağrısında bulundu.

    Amnesty Batı Afrika Uzmanı Salvatore Sagues, Mali'nin kuzeyinden hareket eden mültecilerin, çevre ülkelerde insani ve güvenlik riskleri oluşturduğuna ve Mali'deki durumun Cezayir, Burkina Faso, Nijer, Moritanya gibi komşu ülkelere yayılma ihtimaline dikkati çekmişti.

    Amnesty'nin son açıklamasına göre, Fransa'nın hava bombardımanında hayatını kaybeden 5 sivilden, 3 'ü çocuk. Fransız ordusu ise bu bu iddiayı yalanlıyor.

    Mali'de geçen yıl Ocak ayında ülkenin kuzeyinde başlayan isyan, Mart ayındaki askeri darbenin neden olduğu otorite boşluğuyla büyümüş, ülkenin yarıdan fazlası isyancıların kontrolüne girmişti. BM Güvenlik Konseyi, Fransa'nın da yoğun çabaları sonucu Afrika ülkelerinin ortak askeri gücünün kuzeydeki gruplara müdahale etmesi için yetki vermişti. Ancak Eylül ayında yapılması beklenen müdahaleden önce Mali hükümetinin çağrısı üzerine Fransa, 12 Ocak'ta hava saldırılarına başladı. Fransa'ya ABD ve İngiltere başta olmak üzere birçok Batı ülkesi de lojistik, haberleşme ve ulaştırma gibi konularda destek veriyor. Mali'nin kuzeyinde hakimiyet kuran en büyük 3 silahlı grup Ensaruddin, Tevhid ve Cihad Hareketi ve Mağrib El Kaidesi, ülkede dini inançlara dayalı bir yönetim kurulmasını istiyor.

    Kaynak: AA





    Mali'deki direnişçilerin müdahale öncesi görüntüleri Yorumları