Myanmar polisi beyaz fosforla saldırdı   Konuyu açan: Gündemci   İlk Mesaj: 02-01-2013 (14:30)   Son Mesaj: 02-01-2013 (14:30)    Cevap: 0    Gösterim: 307  

    02-01-2013

    Myanmar polisi beyaz fosforla saldırdı

    Myanmar polisi beyaz fosforla saldırdı
    Myanmar polisi beyaz fosforla saldırdı

    Myanmar güvenlik güçlerinin ülkenin kuzeybatısındaki bir bakır madenini Kasım ayında işgal eden yüzlerce Budist rahip ve köylüye karşı beyaz fosfor kullandığı belirlendi.

    Myanmar güvenlik güçlerinin ülkenin kuzeybatısındaki bir bakır madenini Kasım ayında işgal eden yüzlerce Budist rahip ve köylüye karşı beyaz fosfor kullandığı belirlendi. Bağımsız bir araştırma komisyonu tarafından hazırlanan raporda Letpaduang bakır madeninde 100'den fazla kişinin yaralanmasına beyaz fosforun yol açtığı belirtildi.

    Komisyon üyesi avukat Aung Thein, güvenlik güçlerinin madende bıraktıkları kutuların Bangkok'taki bir laboratuvarda incelendiğini ve kutularda beyaz fosfor kalıntısına rastlandığını açıkladı.

    Thein, genellikle savaş sırasında kullanılan beyaz fosforun ciddi yaralanmalara yol açtığını ve sivil göstericileri dağıtmak için kullanılmasının uluslararası hukuka ve insan haklarına aykırı olduğunu vurguladı.

    Rapor, değerlendirilmesi için hükümet tarafından atanan ve başkanlığını Nobel ödüllü muhalif lider Aung San Suu Çii'nin yürüttüğü kurula gönderildi.

    Yetkililer, güvenlik güçlerinin göstericileri dağıtmak için göz yaşartıcı gaz, sis bombaları ve tazyikli su kullandığını ileri sürmüştü.

    Yaklaşık bin rahip ve köylü, Monywa kenti yakınlarında Çinli bir firma ile Myanmar'da ordu kontrolü altındaki bir şirketin kurduğu ortak girişim tarafından işletilen bakır madenini 18 Kasım'da işgal etmişti. Güvenlik güçlerinin, uyarılara karşın eylemlerini 11 gün sürdüren rahip ve köylüleri dağıtmak için müdahalede bulunması üzerine çıkan çatışmalarda çoğunluğu rahip yaklaşık 100 kişi yaralanmıştı.

    Kaynak: AA





    Myanmar polisi beyaz fosforla saldırdı Yorumları