Almanya'da Türklerin sayısı yarım milyon arttı   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 02-01-2013 (14:30)   Son Mesaj: 02-01-2013 (14:30)    Cevap: 0    Gösterim: 355  

    02-01-2013

    Almanya'da Türklerin sayısı yarım milyon arttı

    Almanya'da Türklerin sayısı yarım milyon arttı
    Almanya'da Türklerin sayısı yarım milyon arttı

    2011 Göç Raporu'na göre, Almanya'da yaşayan Türk kökenli göçmenlerin sayısı 2010-2011 yılları arasında yarım milyon arttı. Bu artışın nedeni ise ani bir nüfus patlaması değil.

    2011 Göç Raporu'na göre, Almanya'da yaşayan Türk kökenli göçmenlerin sayısı 2010-2011 yılları arasında yarım milyon arttı. Bu artışın nedeni ise ani bir nüfus patlaması değil. Alman Federal İstatistik Dairesi'nin yeni hesaplamasına göre Almanya'daki Türklerin sayısı 2 milyon 480 bin civarında. Ülkede her gün 150, her yıl 54 bin Türk çocuğu doğuyor. Ancak Türk kadınlarının doğum oranı düşerek Alman kadınlarınınkine yaklaşmış durumda.

    Berlin'de uyum ve göçmenlerle ilgili konularda gazetecilere hizmet sunan Mediendienst Integration, Federal İstatistik Dairesi'nin göç raporuna dayanarak 2011 yılında ülkedeki Türklerin sayısının yarım milyon arttığını bildirdi.

    2010 yılında Türklerin sayısı 2 milyon 480 bin olarak verilirken, bu sayı 2011 yılında 2 milyon 950 bine çıkarılmıştı. Bir yıl içinde Türklerin sayısı neredeyse yüzde 20 artmıştı.

    Mediendienst Integration'un bildirisine göre bu rakamın artmasında Federal İstatistik Dairesi'nin hesaplama yöntemindeki bir değişiklik etkili oldu. Daha önceki hesaplamalarda Almanya'da doğan çocuklar arasında her iki velisi de aynı ülkeden gelenler hesaba katılmıyordu. Yeni hesaplamada bu yapılmış ve dolayısıyla 471 bin çocuk Almanya'daki Türk nüfusuna eklenmişti.

    TÜRK KADINLARIN DOĞUM ORANI DÜŞTÜ

    Bu rakamlar Almanya'daki Türklerin sayısını suni bir şekilde arttırıyor gibi gösterse de, ülkedeki Türk nüfusu gerileme eğilimine girmiş durumda.

    Federal İstatistik Dairesi'nden yapılan açıklamaya göre Almanya'daki Türk kadınlarının doğum oranı iki çocuk sayısının altına düşmüş durumda. Her Alman kadına ortalama 1,3 çocuk düşerken Türk ve Arap kökenli Müslüman kadınlara düşen çocuk sayısı 1,9 çocuk civarında.

    Hatta ikinci kuşak Türk kadınlara düşen doğum oranının Alman kadınların doğum oranına yaklaştığı ifade ediliyor. Almanya'da her yıl doğan Türk çocuğu sayısı ise 54 bin civarında. Federal İstatistik Dairesi'nin verdiği bilgilere göre bunlardan 50 bini anne babasının uzun süredir Almanya'da yaşaması nedeniyle Alman vatandaşı olarak, 4 bin kadarı ise Türk vatandaşı olarak doğuyor. Bu da Almanya'da doğan Türk çocuklarının toplam çocuklar arasındaki oranının yüzde 6,5'ine karşılık geldiğini gösteriyor.

    TÜRK NÜFUS DA YAŞLANMA EĞİLİMİNE GİRDİ

    Özellikle ikinci kuşak Türk kadınlarına düşen çocuk sayısının 2'nin altına düşmesi Almanya'daki Türk kökenli nüfusun da yaşlanma eğilimine girdiği anlamına geliyor.

    Zira bir nüfusun mevcut sayısını koruması için kadın başına düşen ortalama çocuk sayısının 2,1 olması gerekiyor. Federal İstatistik Dairesi'nden Gunter Brückner, özellikle Türk nüfusunda 2025 ila 2035 yılları arasında iş hayatından ayrılanların ve emeklilik hayatına geçenlerin oranının çok yüksek olacağını ifade ediyor. Bu rakamlar aynı zamanda Almanya'daki Türk ve Müslüman nüfusun aşırı derecede arttığı ve Almanya'nın kültürel olarak farklık bir nüfus ve kültürün etkisi altına gireceği yönündeki aşırı sağcı ve popülist söylemlerin de geçersizliğini ortaya koyuyor.

    MÜSLÜMAN NÜFUSTA DURUM NE?

    Bugün 500 milyon nüfusu olan 27 Avrupa Birliği ülkesinde Müslümanların sayısı 15 ile 20 milyon arasında. Bu da nüfusun yüzde 3-4'ü anlamına geliyor. Yine Almanya'ya gelen göçmenlerin sadece yüzde 15'ini Müslümanlar oluşturuyor. Ayrıca bugün Almanya'da Müslümanların doğum oranı düşerken 2050 yılında Müslüman nüfus ile yerli halk arasındaki doğum oranının eşitlenmesi bekleniyor.

    Kaynak: CİHAN





    Almanya'da Türklerin sayısı yarım milyon arttı Yorumları