Suriyeliler için uluslararası yardım konferansı   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 01-29-2013 (14:26)   Son Mesaj: 01-29-2013 (14:26)    Cevap: 0    Gösterim: 298  

    01-29-2013

    Suriyeliler için uluslararası yardım konferansı

    Suriyeliler için uluslararası yardım konferansı
    Suriyeliler için uluslararası yardım konferansı

    Ülkelerindeki kriz ortamından etkilenen milyonlarca Suriyeliye mali yardım sağlamak amacıyla Birleşmiş Milletler (BM) girişimiyle düzenlenen ilk yüksek düzeyli uluslararası bağış konferansı, yarın Kuveyt'in ev sahipliğinde yapılacak.

    Ülkelerindeki kriz ortamından etkilenen milyonlarca Suriyeliye mali yardım sağlamak amacıyla Birleşmiş Milletler (BM) girişimiyle düzenlenen ilk yüksek düzeyli uluslararası bağış konferansı, yarın Kuveyt'in ev sahipliğinde yapılacak. BM üyesi ülkeler, BM kuruluşları ve dünya çapındaki sivil toplum kuruluşlarından çok sayıda temsilcinin katılacağı konferansta, Suriye'deki şiddet olaylarından kaçarak komşu ülkelere sığınan veya ülke içinde yerlerinden edilen Suriyeliler için 1,5 milyar dolarlık bağış toplanması bekleniyor.

    Şimdiye kadar 60 ülkenin katılımının açıklandığı toplantıya davet edilenler arasında İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), Körfez İşbirliği Konseyi, Arap Birliği ve Avrupa Birliği de bulunuyor.

    Başkent Kuveyt'teki Bayan Sarayı'nda düzenlenecek konferansın açılış konuşmalarını Kuveyt Emiri Şeyh Sabah el-Ahmet el-Cabir el-Sabah ve BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun yapacak.

    Toplantıda, BM'nin Suriye'ye insani yardım planı çerçevesindeki öncelikleri ve finansman ihtiyaçları katılımcılarla paylaşılacak. Ardından katılımcı ülke ve kuruluşlar, Suriyeliler için yapacakları mali yardımın miktarını açıklayacak.

    BM verilerine göre, Suriye'den kaçarak Türkiye, Ürdün, Irak, Lübnan ve Mısır'a sığınan Suriyelilerin sayısı 600 bini aştı. Öte yandan, ülke içinde yerlerinden edilen Suriyelilerin sayısının 2 milyon civarında olduğu, toplamda yaklaşık 4 milyon insanın Suriye'deki krizden olumsuz etkilendiği tahmin ediliyor.

    Kuveyt'teki konferansta toplanması beklenen 1,5 milyar dolarlık yardımın 1 milyar dolarının başka ülkelere sığınan Suriyeliler için, 500 milyonun ise ülke içinde yerlerinden edilenlere destek amacıyla kullanılması öngörülüyor.

    Kaynak: AA





    Suriyeliler için uluslararası yardım konferansı Yorumları