Mali'de etnik bir savaÅŸa neden olacak geliÅŸme   Konuyu açan: Takipci   Ä°lk Mesaj: 01-24-2013 (14:31)   Son Mesaj: 01-24-2013 (14:31)    Cevap: 0    Gösterim: 285  

    01-24-2013

    Mali'de etnik bir savaÅŸa neden olacak geliÅŸme

    Mali'de etnik bir savaÅŸa neden olacak geliÅŸme
    Mali'de etnik bir savaÅŸa neden olacak geliÅŸme

    Mali İnsan Hakları Derneği Başkanı Muhtar Mariko, Mali ordusunun tekrar ele geçirdiği yerlerde yasadışı infazlar yapıldığını duyurdu.

    Mali İnsan Hakları Derneği Başkanı Muhtar Mariko, Mali ordusunun tekrar ele geçirdiği yerlerde yasadışı infazlar yapıldığını duyurdu. AA muhabirine açıklama yapan Mariko, derneğin ordunun kontrolü ele geçirdiği yerlerde bazı kişilerin yasadışı infaz edildiğini belgelediğini, olayın aydınlatılması için araştırma yapacağını ve yakında olayın sorumluları hakkında rapor yayımlayacağını bildirdi.

    İnfazları kimin yaptığı ile ilgili henüz kesin delillerin bulunmadığını belirten Mariko, bu nedenle Mali ordusunun şimdiden suçlanamayacağını ifade etti.

    Yasadışı infazların ırkçılığa dönüşebileceği endişesini dile getiren Mariko, ülkenin kuzeyindeki halk arasında yıllardan beri gizlenen derin kinlerin kendi aralarında gerçekleşebilecek infazlı hesaplaşmalarda önemli rol oynayacağını kaydetti.

    Mali yönetiminin, savaşın başladığı andan itibaren çatışma bölgesindeki halkın özgürlüğünü kısıtladığını dile getiren Mariko, başkent Bamako'nun kuzeydoğusundaki Mopti bölgesindeki halkın birçoğunun aramaya maruz kaldığını ve tutuklandığını vurguladı.

    ABD merkezli İnsan Hakları İzleme Örgütü (Human Rights Watch) de Mali ordusunun kontrolündeki Niono beldesinde, sivillerin de öldürüldüğü birçok insan hakları ihlali yaptığını belgeleyen delillerin bulunduğunu duyurmuştu.

    Örgüt, Mali ordusunun özellikle de Tuaregler ve Arapları hedef aldığını, ülkenin kuzeyini elinde bulunduran silahlı grupların içinde bu iki gruba mensup şahısların da bulunduğuna işaret ediyor.

    Fransa'nın önderliğini yaptığı ülkelerin çabası sonucu BM Güvenlik Konseyi'nden Mali'ye askeri müdahale kararı çıktı ve Fransa, Mali hükümetinin isteği üzerine 12 Ocak'ta ülkeye askeri müdahale başlattı.

    ABD ve batı ülkeleri de lojistik, bilgi paylaşımı ve asker taşıma gibi değişik faaliyetlerle Fransa'ya destek veriyor.

    Mali'nin kuzeyini elinde bulunduran ''Ensaruddin'', ''Tevhid ve Cihad'' ile ''El-Kaide'' hareketleri, ülkede İslam şeriatının esas alındığı bir yönetim kurulması için çalışıyor.

    Â*

    Kaynak: AA





    Mali'de etnik bir savaşa neden olacak gelişme Yorumları