Lego'nun ırkçı oyuncağı Türkleri ayağa kaldırdı   Konuyu açan: Küba   İlk Mesaj: 01-24-2013 (14:29)   Son Mesaj: 01-24-2013 (14:29)    Cevap: 0    Gösterim: 330  

    01-24-2013

    Lego'nun ırkçı oyuncağı Türkleri ayağa kaldırdı

    Lego'nun ırkçı oyuncağı Türkleri ayağa kaldırdı
    Lego'nun ırkçı oyuncağı Türkleri ayağa kaldırdı

    Avusturya'da Türkler, Lego'nun Star Wars serisi için hazırlanan 'Jaba'nın Sarayı' setine, sarayın Aya Sofya Camii'ne benzediği söyleyerek tepki gösterdi.

    Avusturya'da Türkler, Lego'nun Star Wars serisi için hazırlanan 'Jaba'nın Sarayı' setine, sarayın Aya Sofya Camii'ne benzediği söyleyerek tepki gösterdi. Lego'nun Star Wars serisi içinde tasarladığı 'Jabba'nın Sarayı' oyuncağı, Avusturya'daki Türkleri kızdırdı.

    Star Wars filmlerinin kötü karakterlerinden biri olan Jaba'nın yaşadığı sarayın modelin İstanbul'daki Aya Sofya Camii ve Beyrutta'ki Cami el Kabir'e benzer olarak tasarlandığını söyleyen Avusturya Türk Kültür Cemiyeti tarafınadan yapılan açıklamada , Lego'nun üreticilerinden dini ve kültürel değerlere saygısızlık ettikleri için özür dilemeleri istendi.

    Avusturya Türk Kültür Cemiyeti internet sitesinde, Lego oyuncağı ile Aya Sofya Camii arasındaki benzerlikleri gösteren fotoğraflar yayınlandı. Fotoğraflarda oyuncak sarayın kubbesi ile Aya Sofya Camii'nin kubbesi arasındaki benzerliklere dikkat çekildi. Oyuncak sarayın gözetleme kulesi ile minareler arasında da benzerliklerde hazırlanan fotoğrafta belirtildi.



    IRKÇI ÖNYARGILAR

    Avusturyalı Türkler sadece oyuncak saraya değil, setin içinde yer alan diğer oyuncaklara da tepki göstererek 'Terörist Jabba nargile içip kurbanlarını öldürmekten hoşlanıyor. Jabba'nın çirkin fiziğinin ve bütün manzaranın Asyalılar ve Doğuluları hilekar ve suçlu karakterler olarak göstermeye yönelik bir ırkçı önyargı ve vülger imalarla dolu olduğu ortada' denildi.

    LEGO KENDİNİ SAVUNDU

    Lego Halkla İlişkiler Direktörü Katharina Sasse ise Jabba'nın Sarayı ile cami arasında bir benzerlik olmadığını belirterek, 'Ürünümüzde herhangi bir binaya, kişiye ya da söz konusu camiye gönderme yoktur. Ürünümüzün Türk toplumunda yanlış yorumlamalara yol açmasından üzgünüz. Ancak bu oyuncağı tasarlarken sadece Star Wars metinlerine gönderme yaptık' dedi.

    Kaynak: yenisafak.com.tr





    Lego'nun ırkçı oyuncağı Türkleri ayağa kaldırdı Yorumları