Netanyahu seçimlerde ağır darbe yedi   Konuyu açan: Sasha   Ä°lk Mesaj: 01-23-2013 (14:29)   Son Mesaj: 01-23-2013 (14:29)    Cevap: 0    Gösterim: 349  

    01-23-2013

    Netanyahu seçimlerde ağır darbe yedi

    Netanyahu seçimlerde ağır darbe yedi
    Netanyahu seçimlerde ağır darbe yedi

    İsrail'deki seçimlerde Netanyahu, birinci çıktı ancak yaşadığı oy kaybıyla ağır darbe yedi. Merkez solda Yair Lapid'in sürpriz çıkışı ise dengeleri değiştirdi.

    İsrail'deki seçimlerde Netanyahu, birinci çıktı ancak yaşadığı oy kaybıyla ağır darbe yedi. Merkez solda Yair Lapid'in sürpriz çıkışı ise dengeleri değiştirdi. İsrail halkı hem kendi ülkeleri hem de bölge için çok kritik bir tercih yapmak için dün sandık başına gitti. Seçimin haftaiçi yapılması nedeniyle gece saat 22.00'ye kadar açık olan oy kullanma merkezlerine ilgi beklenenin çok daha üzerindeydi. Seçime katılım oranı da yüzde 64'le, 2009'daki seçimlere oranla 4 puan yüksek oldu.

    Sandıkların kapanmasının ardından açıklanan çıkış anketlerinde ise büyük sürpriz yaşandı. Seçim öncesi herkes aşırı sağın yükselişini bekliyordu. Ancak sürpriz merkez soldan geldi. Eski haber sunucusu Yair Lapid'in yeni kurduğu Yesh Atid (Gelecek var) partisi, ilk seçiminde 19 koltuk kazanarak, 120 sandalyeli mecliste (Knesset) ikinci parti konumuna oturdu.

    Yeş Atid'in kamuoyu yoklamalarında en fazla 11 sandalye çıkaracağı belirtiliyordu. Bu durum kararsız yüzde 15'lik dilimdeki seçmenin son hafta oylarını Lapid'e kaydırdığını ortaya koydu.

    Aynı anketlere göre çoÄŸunluÄŸun desteÄŸini alan ikinci siyasi aşırı milliyetçi Yahudi Evi Partisi lideri Naftali Bennett'ti. Ancak ‘Buldozer' lakaplı Bennett, sadece 11 sandalye çıkarabildi.

    İsrail Meclisi Kneset'te girecek partiler ve aldıkları sandalye durumu son duruma göre şöyle sıralandı:

    Netanyahu liderliÄŸindeki Likud-Beitenu 31,
    Merkez sol parti YeÅŸ Atid 19,
    İşçi Partisi 15,
    Åžas 12,
    Yahudi Evi Habayit Yehudi 11,
    BirleÅŸik Tevrat YahudiliÄŸi 7,
    Hareket (Hattuna) 6,
    Sosyalist Meretz 6,
    BirleÅŸik Arap listesi-Tal'al 4,
    ve Balad 3.
    Kadima ise halen yüzde 2'lik seçim barajını aşamadı.

    SAÄž BLOKU Ä°KNA ETMELÄ°

    Bu sonuçlara göre Sağ ve Sol partilerin parlamentodaki milletvekili sayısı eşit olacak.

    En az 61 vekilin desteÄŸine ihtiyaç duyan Netanyahu'nun geniÅŸ tabanlı bir hükümet kurmayı arzuladığı belirtiliyor. Netanyahu, saÄŸ bloktaki tüm partileri ikna edebilirse hükümeti kıl payı farkla kurmuÅŸ olacak. Merkez partilerinin de Netanyahu ile pazarlığa girebileceÄŸi belirtiliyor.Â*120 sandalyeli Ä°srail meclisinde koalisyon çalışmalarının haftalarca sürebileceÄŸi ifade ediliyor.





    Netanyahu seçimlerde ağır darbe yedi Yorumları