'Mısır yakın gelecekte bölgesel güç olacak'   Konuyu açan: Sasha   Ä°lk Mesaj: 01-23-2013 (14:30)   Son Mesaj: 01-23-2013 (14:30)    Cevap: 0    Gösterim: 294  

    01-23-2013

    'Mısır yakın gelecekte bölgesel güç olacak'

    'Mısır yakın gelecekte bölgesel güç olacak'
    'Mısır yakın gelecekte bölgesel güç olacak'

    Mısır'da Askeri Konsey'in yönetimi ele aldığı Ocak 2011'den sonra başbakan yardımcılığı yapan Anayasa Hukukçusu Yahya el-Gemel, ülkesinin yakın gelecekte, Türkiye ve İran gibi bölgesel güç olacağını düşündüğünü söyledi.

    Mısır'da Askeri Konsey'in yönetimi ele aldığı Ocak 2011'den sonra başbakan yardımcılığı yapan Anayasa Hukukçusu Yahya el-Gemel, ülkesinin yakın gelecekte, Türkiye ve İran gibi bölgesel güç olacağını düşündüğünü söyledi. AA muhabirinin sorularını cevaplayan El-Gemel, ülkesinin geleceği ve bölgedeki konumuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

    Yahya el-Gemel, ''Ülkemizin yakın geleceğinde çok sayıda sorun ortaya çıkacak. Gözlemcilerin beklentilerine göre, önümüzdeki bir kaç yıl içerisinde Mısır büyük sorunlarla karşılaşacak. Ancak ben, Mısır'ın orta ve uzun vadeli geleceğinde ayağa kalkacağını ve bölgesel ağırlığına ve bölgedeki hak ettiği yerine ulaşacağını, Türkiye ve İran gibi bölgesel bir güç olacağını düşünüyorum'' dedi.

    Mısırlı yöneticilere, sorunların çözümü konusunda önerilerde bulunan El-Gemel, şunları kaydetti:

    ''Mısır'ı yönetenlere, kendilerini tercih etmenin ve insanları her şeyden söküp atmanın, her şeyi yıkacağını söylemek istiyorum. Mutlaka bir uzlaşı ve buluşma noktası olması gerekir. Yöneten siyasi aktörler, ilk adımı atanlar olmalıdır. Çünkü yönetenin kucaklayıcı olması ve görüşlerde başkalarını da ortak etmesi gerekir.''

    Mısır ve Türkiye ilişkilerine değinen El-Gemel, ''Mısır-Türkiye ilişkileri gerçekten çok iyi, ben üst düzey Türk yöneticilerini tanıyorum. Mısır'ın Türk tecrübesinden yararlanmasını temenni ederim. Çünkü bu büyük ve zengin bir tecrübe. Özellikle de şu anki aydın Türk yönetiminin tecrübesi'' görüşünü dile getirdi.

    ''Mısır'ın Suriye'ye yönelik izlediği politikayı doğru buluyorum''

    Mısır'ın Suriye ve İran'a yönelik siyasi tutumuyla ilgili soru üzerine de eski Başbakan Yardımcısı Yahya El-Gemel, ''Ben, Mısır'ın Suriye'ye yönelik siyasetini doğru buluyorum. Çünkü üzülerek söylüyorum, Suriye rejimi insan haklarını göz önüne almıyor. Güçle, insanları öldürmeyle yönetime hakim olmak istiyor. Ben tüm bunlara karşıyım, her medeni insan da tüm bunlara karşıdır'' dedi.

    Yahya El-Gemel, ''Mısır ile İran arasında düşmanlık için herhangi bir gerekçenin bulunmadığını düşünüyorum. Ancak, İran'ın, Mısır'ı kuşatmasına da karşıyım'' ifadelerini kullandı.

    Â*

    Kaynak: AA





    'Mısır yakın gelecekte bölgesel güç olacak' Yorumları