Boşnak ulemadan Müslümanlara takvim çağrısı   Konuyu açan: Güncelajans   İlk Mesaj: 01-23-2013 (14:28)   Son Mesaj: 01-23-2013 (14:28)    Cevap: 0    Gösterim: 306  

    01-23-2013

    Boşnak ulemadan Müslümanlara takvim çağrısı

    Boşnak ulemadan Müslümanlara takvim çağrısı
    Boşnak ulemadan Müslümanlara takvim çağrısı

    Bosna Hersek Cumhuriyeti Reisül Uleması Hüseyin Efendi Kavazoviç, Balkanlar'da dini bayramların farklı tarihlerde kutlanmasıyla ilgili, "Biz bundan sonra Türkiye ile birlikte bu olay için adım atacağız. İnşallah Müslümanların bir takvimi olacak" dedi.

    Bosna Hersek Cumhuriyeti Reisül Uleması Hüseyin Efendi Kavazoviç, Balkanlar'da dini bayramların farklı tarihlerde kutlanmasıyla ilgili, "Biz bundan sonra Türkiye ile birlikte bu olay için adım atacağız. İnşallah Müslümanların bir takvimi olacak" dedi. Kavazoviç, Bosna Hersek, Makedonya, Sırbistan, Hırvatistan, Kosova ve Arnavutluk'ta Ramazan ve Kurban Bayramlarının farklı tarihlerde kutlanmasını AA muhabirine değerlendirdi. Bu sorunun "takvim" belirlemede oluşan farklılıklardan kaynaklandığını belirten Kavazoviç, Balkanlar'da yaşayan Müslümanların en önem verdiği konulardan birinin "takvim belirleme" olduğunu söyledi.

    Takvim belirlemenin yalnızca Balkanlar'daki Müslümanlar için değil bütün dünya Müslümanları için dikkat edilmesi gereken bir unsur olduğuna dikkati çeken Kavazoviç, "Bayramların farklı tarihlerde kutlanmasından memnun değiliz. Maalesef dünyada birkaç farklı takvim var. Bizim Balkan bakışı farklı, Arapların bakışları farklı, Hindistan'ın bakışı da farklı. Biz bundan sonra Türkiye ile birlikte bu olay için adım atacağız. İnşallah Müslümanların bir takvimi olacak" diye konuştu.

    "Siyasileştirilmesini istemiyoruz"

    Takvim sorunun çözmek için çalışmalar yapacaklarını anlatan Kavazoviç, özellikle Kurban Bayramı'nda sıkıntı yaşandığını belirtti. Kavazoviç, "Bu sorunu inşallah halledeceğiz. Bu durum üzerinde çok ciddi adımlar atacağımızı belirtmek istiyorum. Takvim siyasi bir problem olarak ortaya çıkıyor. Teknolojinin bu kadar gelişmesine rağmen böyle durumlar yaşanabiliyor. Bu durumun siyasileştirilmesini istemiyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

    Geçtiğimiz Kurban Bayramı Bosna Hersek, Hırvatistan, Kosova ve Sırbistan'da Cuma günü kutlanırken, Makedonya ve Arnavutluk'ta Türkiye'ye benzer şekilde Perşembe günü kutlanmaya başlanmıştı. Bosna Hersek, Kosova, Sırbistan ve Hırvatistan Müslümanları Suudi Arabistan'ın başlangıç günüyle uyumlu olarak kutlamayı Cuma günü başlatmışlardı.

    "Suriye halkına dua ediyoruz"

    Suriye'deki iç savaşa da değinen Kavazoviç, "Suriye'deki iç savaş için açık konuşmak lazım. Diktatör kim olursa olsun karşısında durmalıyız. Bizlerin barışı savunmamız gerekiyor. Halkımızı davet edip Suriyede'ki insanlara yardımcı olmak için dua ediyoruz. Suriye'deki insanların birlik olmasını istiyoruz. Diktatöre karşı birlik olmaları yönünde çağrıda bulunuyoruz" dedi.

    Kaynak: AA





    Boşnak ulemadan Müslümanlara takvim çağrısı Yorumları