BeriÅŸa: Sırbistan'la iliÅŸkileri gözden geçireceÄŸiz   Konuyu açan: Küba   Ä°lk Mesaj: 01-22-2013 (14:31)   Son Mesaj: 01-22-2013 (14:31)    Cevap: 0    Gösterim: 334  

    01-22-2013

    Berişa: Sırbistan'la ilişkileri gözden geçireceğiz

    Berişa: Sırbistan'la ilişkileri gözden geçireceğiz
    Berişa: Sırbistan'la ilişkileri gözden geçireceğiz

    Arnavutluk Başbakanı Sali Berişa, Sırbistan'ın güneyindeki Preşevo'da Arnavut askerler için dikilen anıtın Sırp yetkililerce kaldırılmasına ilişkin, ''Arnavutluk Hükümeti, Sırbistan'la olan ilişkilerini yeniden gözden geçirecektir'' dedi.

    Arnavutluk Başbakanı Sali Berişa, Sırbistan'ın güneyindeki Preşevo'da Arnavut askerler için dikilen anıtın Sırp yetkililerce kaldırılmasına ilişkin, ''Arnavutluk Hükümeti, Sırbistan'la olan ilişkilerini yeniden gözden geçirecektir'' dedi. İktidardaki Demokratik Parti'nin Meclis Grup Toplantısı'nda konuşan Berişa, Preşevo'daki anıtın kaldırılmasının Sırp yetkililerinin Arnavutlar'a karşı sertliğini ve soykırım politikasını yansıttığını ifade etti. Berişa, ''Silah gücüyle Arnavut kahramanlara ait anıt kaldırıldı. Preşevo Arnavutlar'ı Miloşeviç rejimine karşı mücadelede hayatlarını kaybetti. Birleşmiş Milletler dahil birçok uluslararası örgüt, Preşevolu Arnavutlar'ın dünya üzerinde en fazla baskıya maruz kalan vatandaşlar olduğunu bildirmişti'' diye konuştu.

    Preşevo'daki olayları sert bir dille kınadıklarını belirten Berişa, ''Arnavutluk Hükümeti, Sırbistan'la olan ilişkilerini yeniden gözden geçirecektir. Bu hususta, Arnavutluk hükümeti olarak Preşevo'daki Arnavutlara garanti veriyoruz'' dedi.

    -Preşevo'daki anıt-

    Arnavut nüfusun yoğun olarak yaşadığı Sırbistan'ın güneyindeki Preşevo'da, 1999-2001 yılları arasında Sırbistan Silahlı Kuvvetleri ile silahlı Arnavut milliyetçiler arasında yaşanan çatışmada hayatını kaybedenler anısına belediye binası önüne 11 Ekim 2012 tarihinde anıt dikmişti. Sırbistan yetkilileri, anıtın yerel yetkililer tarafından kaldırılmasını istemiş, aksi takdirde kendilerinin kaldıracağını açıklamıştı.

    Eski Devlet Başkanı Slobodan Miloşeviç'in iktidarda bulunduğu 1990'lı yıllarda yerel güvenlik güçlerine direndikleri için öldürülen Arnavutlar anısına Preşevo Belediye önüne dikilen anıt, dün Sırp jandarma birlikleri tarafından kaldırılmıştı.

    Â*

    Kaynak: AA





    Berişa: Sırbistan'la ilişkileri gözden geçireceğiz Yorumları