Merkel'e eyaletlerde darbe   Konuyu açan: Güncelajans   İlk Mesaj: 01-21-2013 (14:30)   Son Mesaj: 01-21-2013 (14:30)    Cevap: 0    Gösterim: 295  

    01-21-2013

    Merkel'e eyaletlerde darbe

    Merkel'e eyaletlerde darbe
    Merkel'e eyaletlerde darbe

    Aşağı Saksonya eyaletindeki seçimler Hristiyan Demokratlar için ciddi bir oy kaybına sahne olurken, Yeşiller Partisi bu eyalette de oylarını 8 puan artırarak koalisyon ortağı oldu.

    Aşağı Saksonya eyaletindeki seçimler Hristiyan Demokratlar için ciddi bir oy kaybına sahne olurken, Yeşiller Partisi bu eyalette de oylarını 8 puan artırarak koalisyon ortağı oldu. Almanya'da, Başbakan Merkel liderliğindeki Hristiyan Demokrat Birlik Partisi- Hür Demokrat Parti koalisyonu eyaletler seçimlerinde bir yenilgi daha aldı.

    Eyaletteki yeni hükümeti Sosyal Demokrat Parti- Yeşiller Koalisyonu oluşturacak.

    TEK SANDALYE TÜM DENGELİR DEĞİŞTİRDİ

    Aşağı Saksonya eyaletinde yapılan seçimlerde Hristiyan Demokrat Birlik Partisi, 2008 yılındaki seçime oranla 6 puan kaybetti.

    Oy oranı yüzde 36'ya gerileyen Hristiyan Demokrat Birlik Partisi bu sonuca rağmen sandıktan birinci parti olarak çıkmayı başardı.

    Eyalet meclisinde elde edilen fazladan bir sandalye sayesinde SPD'li başbakan adayı Stephan Weil'ın Yeşiller Partisi ile koalisyon kurmasının önünde herhangi bir engel kalmadı. Seçimlerde resmi sonucun SPD ile Yeşiller lehine değiştiği ise gece yarısından birkaç dakika önce ortaya çıktı. Böylelikle Hıristiyan Demokratlar'ın (CDU) yüzde 36'lık oy oranına karşılık, SPD yüzde 32,6'ya ulaştı.

    FDP PARLAMENTOYA GİRDİ

    Seçimlerde en büyük sürprizi Liberaller yaptı. Hür Demokrat Parti FDP'nin seçim öncesi anketlerde oyları yüzde 5'in altında gösteriyor ve parlamentoya giremeyecekleri tahmin ediliyordu. Ancak ilk sonuçlara göre Philipp Rösler liderliğindeki FDP, yüzde 10'luk oy oranına erişerek, eyalet parlamentosunda temsil imkânı buldu. Seçim öncesine kadar parti içinde Rösler'in liderliği tartışılırken, sık sık istifa çağrıları yapılıyordu. Bu sonuçlar Rösler'in elini kuvvetlendireceğe benziyor.

    SPD OYLARINI ARTIRDI

    Sosyal Demokratlar bu seçimlerde anketlerin aksine oylarını artırarak yüzde 32,6'ya çıkardı. Daha önce SPD'nin başbakan adayı Peer Steinbrück'ün kamuoyunda sıkça tartışılan açıklamaları partiye anketlerde oy kaybettirmişe benziyordu. Ancak bu durum sandığa yansımadı.

    YEŞİLLER'DE BÜYÜK SIÇRAMA; SOL PARTİ VE KORSANLAR BARAJI AŞAMADI

    En önemli oy artışı ise Yeşiller Partisi'nde görüldü. 2008 seçimlerinde yüzde 8 olan Yeşiller'in oyları bugün yapılan seçimde yüzde 13,7'ye çıktı.

    Öte yandan Aşağı Saksonya eyalet seçimleri Sol Parti ve Korsanlar'a ise yaramadı. Alman solcular yüzde 3,1 oy alarak parlamento dışı kaldı. Korsanlar Partisi de yüzde 1,5'de kaldı. Parlamentoya girebilmek için yüzde 5 seçim barajını aşmak gerekiyor.

    İKTİDARI BİRKAÇ YÜZ OY DEĞİŞTİRDİ

    Öte yandan eyalette oluşacak yeni koalisyon hükümetinin çok az oy farkıyla bir anda değişmesi ise gözleri göçmen oylarına çevirdi. Parlamentodaki sandalye dağılımını ve iktidarın kaderini belirleyen son dakika sürprizinde dengeleri göçmen tercihlerinin değiştirdiği tahmin ediliyor.

    Aşağı Saksonya eyaleti seçimlerini değerlendiren Yeşiller Partisi eş başkanı Cem Özdemir, istedikleri sonucu aldıklarını belirterek bu sonucun yaklaşan federal seçimlere de yansıyacağını belirtti.

    Almanya'da federal seçimlere 8 ay kaldı.

    Son iki yılda yapılan eyalet seçimlerinden elde edilen sonuçlar Merkel başbakanlığındaki Hristiyan Demokrat-Hür Demokrat koalisyonunun büyük bir oy kaybına uğrayacağına işaret ediyor.





    Merkel'e eyaletlerde darbe Yorumları