Fransa ile Mali birlirkte kente girdi   Konuyu açan: Saatci   İlk Mesaj: 01-21-2013 (14:27)   Son Mesaj: 01-21-2013 (14:27)    Cevap: 0    Gösterim: 275  

    01-21-2013

    Fransa ile Mali birlirkte kente girdi

    Fransa ile Mali birlirkte kente girdi
    Fransa ile Mali birlirkte kente girdi

    Fransız ve Mali askeri birliklerinin Mali'nin Diabali kentine sabah saatlerinde giriş yaptığı bildirildi.

    Fransız ve Mali askeri birliklerinin Mali'nin Diabali kentine sabah saatlerinde giriş yaptığı bildirildi. 200 Fransız ve Mali askerinin, 30 kadar zırhlı araçla beraber, 11:00'da (TSİ) herhangi bir direnişle karşılaşmadan başkent Bamako'nun 400 kilometre kuzeyindeki Diabali kentine girdikleri kaydedildi.

    Mali'nin kuzeyini kontrol altında tutan silahlı grupların güneye doğru ilerlemesi üzerine Mali ordusu, 11 Ocak'ta Fransa'nın da askeri desteğiyle karşı saldırılara başlamıştı.

    Şu ana kadar Mali'de yaklaşık 2 bin Fransız askeri konuşlanırken, Nijerya başta olmak üzere bazı bölge ülkelerinden de askeri birliklerin sevkıyatı devam ediyor.

    Birleşmiş Milletler'in (BM) tahminlerine göre, ülke içinde yaklaşık 229 bin kişi evlerini terk etmek zorunda kalırken yaklaşık 150 bin kişinin de çevre ülkelere sığındığı bildiriliyor.

    Mali'de geçen yıl Ocak ayında ülkenin kuzeyinde başlayan isyan, Mart ayındaki askeri darbenin neden olduğu otorite boşluğuyla büyümüş, ülkenin yarıdan fazlası isyancıların kontrolüne girmişti. BM Güvenlik Konseyi, Fransa'nın da yoğun çabaları sonucu Afrika ülkelerinin ortak askeri gücünün kuzeydeki gruplara müdahale etmesi için yetki vermişti. Ancak Eylül ayında yapılması beklenen müdahaleden önce Mali hükümetinin çağrısı üzerine Fransa, 12 Ocak'ta müdahaleyi başlatmıştı. Fransa'ya ABD ve İngiltere başta olmak üzere birçok Batı ülkesi de lojistik, haberleşme ve ulaştırma gibi konularda destek veriyor. Mali'nin kuzeyinde hakimiyet kuran en büyük 3 silahlı grup Ensaruddin, Tevhid ve Cihad Hareketi, Mağrib El Kaidesi, ülkede dini inançlara dayalı bir yönetim kurulmasını istiyor.

    Kaynak: AA





    Fransa ile Mali birlirkte kente girdi Yorumları