Irak'ta Şiilerle Sünnilerden ortak gösterileri   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 01-19-2013 (14:31)   Son Mesaj: 01-19-2013 (14:31)    Cevap: 0    Gösterim: 363  

    01-19-2013

    Irak'ta Şiilerle Sünnilerden ortak gösterileri

    Irak'ta Şiilerle Sünnilerden ortak gösterileri
    Irak'ta Şiilerle Sünnilerden ortak gösterileri

    Irak'ta yönetim karşıtı Sünni ve Şiiler ortak Cuma namazı kıldı. Namazın ardından binlerce kişi, ''Zulme Hayır'' adı altında gösteri düzenledi.

    Irak'ta yönetim karşıtı Sünni ve Şiiler ortak Cuma namazı kıldı. Namazın ardından binlerce kişi, ''Zulme Hayır'' adı altında gösteri düzenledi. Başkent Bağdat'ın batısındaki Ramadi, Felluce kentleri, kuzeydeki Samarra ve Bağdat'ın doğusundaki Şii çoğunluğa sahip Sadr semtinde Sünniler ve Şiiler ortak cuma namazı kıldı. Cuma hutbelerinde, halkın haklı talepleri karşılanıncaya kadar eylem ve gösterilere devam edileceği belirtildi.

    Gösteriden önce Cuma hutbesinde, mazlumlarla dayanışma için gösteriye katılmaları için davet edilen halktan particilik ve mezhepçilikten uzak durmaları istendi.

    Okunan hutbelerde, tüm masum tutuklu ve mahkumların bir an önce serbest bırakılması, terörle mücadele kanununun 4. maddesi, Baas'la mücadeleyi hedefleyen "Soruşturma ve Adalet" yasasının kaldırılması, Irak halkının bazı kesimlerini dışlayan politikalardan uzak durulması ve zulme son verilmesi istendi.

    Hutbeyi okuyan Şeyh Nasır El-Saidi basına yaptığı açıklamada, yaptıkları gösterinin tüm dünyada haksızlığa uğrayan ve zulme maruz kalan tüm Müslümanlar'ın ve insanların yanında olduklarının kanıtı olduğunu ve bu yolun Muhammed Sadr'la Mukteda Sadr'ın yolu olduğunu söyledi.

    Bu arada, Sadr semtinin imam ve hatibi Şeyh Ali El-Atvani, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ''Seyit Mukteda Sadr'ın tabiriyle aziz kent El-Enbar'daki gösterilerde dile getirilen talepler meşrudur. Haksız yere tutuklananlar, uzun süre hapis yatan masumlar serbest bırakılsın. Suçlu olanlar, halkın onurunu lekeliyorsa adil bir şekilde yargılansın. Bu dünyanın her yerinde öyledir. Hükümet, bu meşru talepleri yerine getirmeli. Bunların üzerindeki zulüm ve baskı kalkmalı'' dedi.

    Irak'ta Şiilerle Sünnilerden ortak gösterileri

    Gösterilerde İran karşıtı sloganlar

    Ramadi, Felluce, Samarra ve Musul şehrinde kılınan cuma namazında okunan hutbelerde, eylem ve gösterilerin mezhepçilikten uzak olduğu, belirli bir kesimin taleplerinden ibaret olmadığı, Irak'ta tüm mazlumların haklarının talep edildiği belirtildi. Hutbelerde, eylem ve gösterilere ülkenin kuzeyi ve güneyindeki Şii aşiretlerden de katılımın olduğu dile getirildi.

    Tekbirlerin getirildiği gösterilerde, ''İslam'ın ve Irak'ın emrindeyiz'', ''Irak'ın birlik ve bütünlüğüne evet'', ''İran dışarı, Irak özgür kalacaktır'', ''Mezhepçiliğe hayır'' sloganları atıldı.

    Gösterilerde, Mısır'ın devrik lideri Hüsnü Mübarek'e atfen, ''Mübarek göstericilere, 'sokak çocukları', Maliki de gösterilere, 'kokuşmuş' dedi. İkisi de bir madalyonun iki ayrı yüzü'', ''Mezhepçiliğe hayır'', ''Maliki, beklemeden istifa et'', ''Halk, hükümetin istifasını istiyor'', ''Ey Maliki, Musul halkı tehdidinden korkmaz'' ifadelerinin yazılı olduğu afiş ve dövizler taşındı.

    Bu arada, Irak'taki İslam Alimleri Kurulu, gösterilere destek veren iki imamın güvenlik güçleri tarafından darp edildiğini ve kısa süreli gözaltına alındığını öne sürdü.

    Merkezi Musul'da bulunan İslam Alimleri Kurulu, Irak güvenlik güçlerinin, Musul'un En-Nemrud semtinde Yunus Taha ve Şeyh Dehhan adlı iki cami imamını, gösterilere destek verdiği ve halkı gösterilere katılmaya teşvik ettiği gerekçesiyle darp ettiğini, kısa süreli gözaltına aldığını iddia etti.

    Kaynak: AA





    Irak'ta Şiilerle Sünnilerden ortak gösterileri Yorumları