Suriye'de işlenen savaş suçları UCM'ye taşınamadı   Konuyu açan: Tavanarasi   İlk Mesaj: 01-19-2013 (14:30)   Son Mesaj: 01-19-2013 (14:30)    Cevap: 0    Gösterim: 308  

    01-19-2013

    Suriye'de işlenen savaş suçları UCM'ye taşınamadı

    Suriye'de işlenen savaş suçları UCM'ye taşınamadı
    Suriye'de işlenen savaş suçları UCM'ye taşınamadı

    BM Güvenlik Konseyi üyeleri, Suriye'de insanlığa karşı işlenen suçlar ve savaş suçlarının Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde (UCM) yargılanması konusunda anlaşma sağlayamadı.

    BM Güvenlik Konseyi üyeleri, Suriye'de insanlığa karşı işlenen suçlar ve savaş suçlarının Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde (UCM) yargılanması konusunda anlaşma sağlayamadı. Güvenlik Konseyi, bugünkü toplantısında Suriye'deki son gelişmeleri değerlendirdi. Toplantıda BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Navi Pillay ve BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Durumlar Koordinatörü Valerie Amos, Suriye'deki son durum hakkında Konsey üyelerini bilgilendirdi.

    Toplantının ardından gazetecilere açıklama yapan BMGK Ocak Ayı Dönem Başkanı ve Pakistan'ın BM Daimi Temsilcisi Mesud Han, toplantıda Suriye'deki durumun değerlendirildiğini söyledi.

    Suriye'deki durumun UCM'ye taşınmasına ilişkin İsviçre'nin mektubunun da gündeme geldiğini kaydeden Mesud Han, ancak bu konuda farklı görüşlerin öne sürüldüğünü ve anlaşma sağlanamadığını dile getirdi.

    Beş ülke ortak açıklama yaptı

    Mesud Han'ın ardından Güvenlik Konseyi üyesi Fransa, İngiltere, Lüksemburg, Avustralya ve Güney Kore adına İngiltere'nin BM Daimi Temsilcisi Mark Lyall Grant açıklama yaptı.

    Suriye'de katliamların sürmesi ve can kayıplarının artmasına rağmen Güvenlik Konseyi'nin sessiz kalması nedeniyle konuşmaları gerektiğini düşündüklerini söyleyen Grant, ''Suriye'deki katliamlara göz yumduğumuz düşünülmesin istiyoruz'' dedi.

    Suriye rejiminin, uluslararası toplumdan savaş suçlularının yargılanmasına ilişkin gelen talepleri kendi iç prosedürü içinde cevaplamadığını dile getiren Grant, ''Bu nedenle BMGK, Suriye'de işlenen katliamları UCM'ye sevk etmelidir. Suriye'de savaş suçu işleyen bütün unsurlar yargı önüne çıkarılmalıdır'' diye konuştu.

    Güvenlik Konseyi'nin bugün konuyu UCM'ye sevk edecek bir tutum takınamadığını ifade eden Grant, ''En az bir üye bu süreci desteklemeyeceğini açıkça belirtti ama biz çabamızı sürdüreceğiz'' dedi.

    Grant, bu konuda karar tasarısı hazırlayıp hazırlamadıkları sorusu üzerine de, kabul edilmeyeceği kesin olan bir tasarıyı hazırlamanın boşa çaba olacağını söyledi.

    Kaynak: AA





    Suriye'de işlenen savaş suçları UCM'ye taşınamadı Yorumları