ABD ile Japonya'dan ortak hava tatbikatı   Konuyu açan: Güncelajans   Ä°lk Mesaj: 01-16-2013 (14:29)   Son Mesaj: 01-16-2013 (14:29)    Cevap: 0    Gösterim: 286  

    01-16-2013

    ABD ile Japonya'dan ortak hava tatbikatı

    ABD ile Japonya'dan ortak hava tatbikatı
    ABD ile Japonya'dan ortak hava tatbikatı

    Doğu Çin Denizi'nde yer alan takımadalar nedeniyle Pekin'le gerginlik yaşayan Japonya'nın, ABD ile ortak hava tatbikatı düzenlediği ortaya çıktı.

    Doğu Çin Denizi'nde yer alan takımadalar nedeniyle Pekin'le gerginlik yaşayan Japonya'nın, ABD ile ortak hava tatbikatı düzenlediği ortaya çıktı. Japonya'yı oluşturan dört ana adadan biri olan Shikoku açıklarındaki tatbikatın, 5 gün sürdüğü bildirildi. Amerika tatbikata FA-18 tipi 5 savaş uçağı ve 90 personel ile katıldı. Japonya'dan ise 4 savaş uçağı ve sayısı açıklanmayan personel görev aldı. Bu tatbikat, Japonya Özgüvenlik Güçleri'nin işgal edilmiş bir adayı ele geçirme senaryosu çerçevesinde, ilk kez bir tatbikat düzenlediği günlerde gerçekleştirildi.

    Çin'e ait gemilerin, Tokyo'nun kontrolündeki Senkaku Adaları'nın yakınına gelmesinin ardından, uçaklar da Japonya'nın sınırlarını ihlal etmeye başlamıştı. Pekin'in bu ihlalleri üzerine Japonya, ek devriye gemilerini kullanmayı gündemine aldı. Bununla birlikte Japonya'nın, savaş uçaklarını da adaların yakınına konuşlandırmayı planladığı ifade ediliyor.

    Doğu Çin Denizi'ndeki kriz, Japonya'nın adaları geçen ekim ayı başında kamulaştırmasıyla alevlenmişti. Çin, Diayou diye isimlendiği adalar üzerinde hak iddia ediyor. Çin'in yükselen askeri gücüne karşı, iktidardaki Liberal Demokratların şahin lideri Şinzo Abe ise ABD ile ittifakı kuvvetlendirmenin yanı sıra askeri gücünü de artırmak istiyor. Bu çerçevede, savaş uçaklarının modernizasyonuyla birlikte heronların alınması da gündemde.

    ABE'DEN BÖLGE TURU

    Öte yandan, BaÅŸbakan Åžinzo Abe dört günlük bölge turuna çıktı. Abe'nin ilk durağı Vietnam oldu; Japon liderinÂ*daha sonra Tayland ve Endonezya'yı da ziyaret edeceÄŸi kaydedildi. BaÅŸbakan olduktan sonra ilk yurtdışı gezisine çıkan Abe'nin, görüşeceÄŸi liderlerle Pekin'in artan deniz gücünün kısıtlanmasını ele alacağı kaydedildi. Abe bu sorunu DoÄŸu Asya Zirvesi'nde ve diÄŸer üst düzey toplantılarda da gündeme getireceÄŸi belirtildi.

    Kaynak: CÄ°HAN





    ABD ile Japonya'dan ortak hava tatbikatı Yorumları