Almanya'daki organ nakli skandalı büyüyor   Konuyu açan: Takipci   İlk Mesaj: 01-14-2013 (14:28)   Son Mesaj: 01-14-2013 (14:28)    Cevap: 0    Gösterim: 407  

    01-14-2013

    Almanya'daki organ nakli skandalı büyüyor

    Almanya'daki organ nakli skandalı büyüyor
    Almanya'daki organ nakli skandalı büyüyor

    Almanya'da Göttingen Üniversitesi Kliniği'nde patlak veren organ nakli skandalının tahmin edilenden daha büyük boyutlarda olduğu ortaya çıktı.

    Almanya'da Göttingen Üniversitesi Kliniği'nde patlak veren organ nakli skandalının tahmin edilenden daha büyük boyutlarda olduğu ortaya çıktı. Leipzig Üniversite Hastanesi'nde de en az 38 organ nakli bekleyen hastanın bilgilerinin değiştirildiği anlaşıldı.

    'Spiegel' dergisinde yer alan haberi doğrulayan Braunschweig Savcılığı, 60 organ naklinde usulsüzlük yapıldığını tahmin ettiklerini belirtti ve 11 olayın incelendiğini açıkladı.

    Braunschweig Savcılığı, organ nakli skandalı ile ilgili olarak yönetici konumunda 45 yaşındaki bir operatör başhekimi gözaltına aldırdı. Savcılık sözcüsü Arap kökenli Alman vatandaşı doktor hakkında 9 olayda adam öldürmeye teşebbüsten suçlama bulunduğunu belirterek, doktorun suçlu bulunması halinde en az üç yıl hapis cezası alacağına işaret etti.

    Suçlamalara göre söz konusu başhekim bilinçli bir şekilde bazı hastaların verilerinin toplandığı 'Eurotransplant' merkezine raporları doktorların sunduğundan daha kötü gösterdi, bekleme sürelerini kısalttı ve organ nakli yapılmasını sağlarken diğer taraftan sırası uzadığı için durumu çok ağır olan hastaların ölümüne sebep oldu.

    Organ nakli ile ilgili suçlamalar arasında yanlış nakil yapıldığına dair iddialarda yer alıyor. Savcılığın iddiasına göre doktorun risk olduğunu bilmesine rağmen bir kişiye gerekli olmayan karaciğer nakli yapıldı, akabinde hastanın durumu kötüleşti ve öldü. Aynı şekilde ihtiyaç olmamasına rağmen organ nakli yapılan başka bir hasta da hayatını kaybetti.

    Geçtiğimiz hafta medyaya yansıyan bilgilere göre de Leipzig Üniversite Hastanesi'nde 2010 ve 2012 yıllarında en az 38 organ nakli bekleyen hastanın bilgilerinin değiştirildiği ve böylece sıralarının öne doğru kaydırılarak sıra bekleyen hastaların yerlerine geçirildiği öğrenilmişti.

    ORGAN NAKLİ MANİPÜLASYONLARINA ÇÖZÜM ARANIYOR

    Bu olayların gün yüzüne çıkmasının ardından siyasiler de harekete geçmeye başladı. WAZ Medya Grubu'na açıklamalarda bulunan Kuzey Ren Vestfalya (KRV) Sağlık Bakanı Barbara Steffens (Yeşiller), bu bağlamda manipüle edilemeyen güvenli dosyaların kullanılmasını istedi. Bu çerçevede elektronik hasta kartının geliştirilebileceğini söyleyen Steffens, bu kartlarda kimin ne zaman neyi değiştirdiği bilgisinin net bir şekilde görülmesi gerektiğini vurguladı. KRV Sağlık Bakanı Steffens, bunun için Federal Sağlık Bakanlığı'nı ve Federal Doktorlar Odası'nı harekete geçmeye çağırdı.

    Kaynak: CİHAN





    Almanya'daki organ nakli skandalı büyüyor Yorumları