Suriye'de ''geçiÅŸ hükümeti'' çalışmalarına baÅŸlandı   Konuyu açan: Sasha   Ä°lk Mesaj: 01-11-2013 (14:26)   Son Mesaj: 01-11-2013 (14:26)    Cevap: 0    Gösterim: 299  

    01-11-2013

    Suriye'de ''geçiş hükümeti'' çalışmalarına başlandı

    Suriye'de ''geçiş hükümeti'' çalışmalarına başlandı
    Suriye'de ''geçiş hükümeti'' çalışmalarına başlandı

    Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu'nun (SMDK) geçiş hükümeti çalışmalarına başladığı bildirildi.

    Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu'nun (SMDK) geçiÅŸ hükümeti çalışmalarına baÅŸladığı bildirildi. SMDK, Ä°ngiltere DışiÅŸleri Bakanı William Hague'nin daveti üzerineÂ*Londra'da düşünce kuruluÅŸu Wilton Park'ta düzenlenen toplantıya katıldı. Ä°ki gün süren toplantı sonrasında SMDK'dan yapılan yazılı açıklamada, ''SMDK Suriye'de geçiÅŸ hükümeti kurma çalışmalarına baÅŸladı. Askeri çalışmaların Genelkurmay BaÅŸkanlığı çatısı altında birleÅŸtirilmesiyle fiili olarak geçiÅŸ hükümeti çalışmaları baÅŸlamış oldu. GeçiÅŸ hükümetinde yönetimin çekirdeÄŸini teknokratlar oluÅŸturacak. Hükümette olup rejimden ayrıldığını ilan etmeyen teknokratlar ve siyasilerle birlikte çalışılacak'' ifadesi kullanıldı.

    Toplantılar sırasında SMDK'nın geçiş dönemiyle ilgili sunduğu tasarıda, ''en az can ve mal kaybıyla devrimin ilkelerinden taviz verilmeden, devlet müesseselerinin çalışmasının sürdürülmesi, Suriye rejiminden ayrılan siyasilerle beraber çalışılarak geçiş dönemine geçilmesinin öngörüldüğü''nün belirtildiği kaydedildi.

    Sunulan tasarının,Â*''askerin karargahına döndüğü, sivillerin silah bıraktığı ve ülkenin yeniden inÅŸasında ulusal birliÄŸin hedeflendiÄŸi bir geçiÅŸ dönemi vizyonuna sahip olduÄŸu'' bildirildi.

    SMDK, uluslararası topluma, Suriye rejiminin geriye kalan meşruiyetini de çekerek, Arap Birliği'nde ve Birleşmiş Milletler'de koalisyona ve ondan doğan hükümete bir koltuk verilmesi, rejimin el konulan mallarının koalisyona teslim edilmesi çağrısında bulundu. Marakeş'teki Suriye'nin Dostları Konferansı'nda verilen vaatlerin yerine getirilmesini talep eden SMDK, Suriye Dostları ülkelerine Suriye halkının isteklerine verdikleri destekten dolayı teşekkür etti.

    SMDK'nın açıklamasında ayrıca, ''Esed ve güvenlik güçleri yerinde kaldıkça siyasi bir çözümün gerçekleşemeyeceği'' vurgulandı.





    Suriye'de ''geçiş hükümeti'' çalışmalarına başlandı Yorumları