Ä°slam dünyasının büyük kaybı   Konuyu açan: Günceleditör   Ä°lk Mesaj: 01-07-2013 (14:27)   Son Mesaj: 01-07-2013 (14:27)    Cevap: 0    Gösterim: 586  

    01-07-2013

    İslam dünyasının büyük kaybı

    İslam dünyasının büyük kaybı
    İslam dünyasının büyük kaybı

    Geçtiğimiz günlerde Hakk'ın rahmetine kavuşan Pakistan'ın köklü siyasi akımlarından Cemaat-i İslami Partisi'nin eski lideri ve İslam Dayanışma Konseyi Başkanı Gazi Hüseyin Ahmed'in cenazesi dün toprağa verildi. Peki Gazi Ahmed kimdir? İşte barışçı lider Ahmed'in hayatı...

    Geçtiğimiz günlerde Hakk'ın rahmetine kavuşan Pakistan'ın köklü siyasi akımlarından Cemaat-i İslami Partisi'nin eski lideri ve İslam Dayanışma Konseyi Başkanı Gazi Hüseyin Ahmed'in cenazesi dün toprağa verildi. Peki Gazi Ahmed kimdir? İşte barışçı lider Ahmed'in hayatı... Pakistan'ın köklü siyasi akımlarından Cemaat-i İslami Partisi'nin eski lideri ve İslam Dayanışma Konseyi Başkanı Gazi Hüseyin Ahmed geçtiğimiz günlerde geçirdiği kalp krizi sonucu Hakk'ın rahmetine yürüdü.

    74 yaşında vefat eden Ahmed, memleketi Peşaver'de düzenlenen cenaze töreniyle son yolculuğuna uğurlandı.

    Cenaze törenine Ahmed'in yüz binlerce seveni katılırken, cenaze namazını Cemaat-i İslami Partisi'nin lideri Münevver Hasan kıldırdı.

    Çeşitli siyasi parti liderlerinin ve din alimlerinin katıldığı, 40 yıldır Pakistan siyasetinin tanınan simalarından olan Ahmed'in cenaze töreninde, iktidar partisinden bakan ve milletvekillerinin bulunmaması dikkati çekti.

    GAZÄ° AHMED KÄ°MDÄ°R?

    Gazi 1938'de Hayber-Pahtunva'da doğdu. İlk eğitimini evde aldıktan sonra Gazi Hüseyin Ahmet, Peşaver'deki İslam Koleji'ne kabul edildi. Arkasından Peşaver Üniversitesi'nde Coğrafya alanında yüksek lisans yaptı. Burada 3 yıl öğretim görevlisi olarak çalıştı. İslami hareketle bağı okul günlerinde başladı. Bu dönemde Pakistan İslami Talebe Cemiyeti'ne katıldı. 1970'de Cemaat-i İslami'ye üye oldu ve Peşaver şubesinin başına seçildi. Cemaat-i İslami'de sekreterlik ve Hayber-Pathtunva Amirliği görevinde bulundu. 1978'de Genel Sekreterliğe getirildi. 1987'de Pakistan Cemaat-i İslami'nin başına geçti. 1992, 1994, 1999 ve 2003'te 4 kez daha seçildi. 2008'de seçimden affını istedi ve bunun üzerine delegeler Parti'nin başına Seyit Münevver Hasan'ı seçti.

    İslam ve demokrasiyi kaynaştırmıştı

    Pakistan'ın İslami çizgideki en tanınmış siyasi hareketinin on yıllarca liderliğini yapan Ahmed, İslam ve demokrasiyi kaynaştıran, şiddetten uzak, barışçıl politikalarıyla tanınıyordu.

    Gazi Hüseyin Ahmed, Amerika'nın Afganistan'ı işgaline ve Pakistan politikasına şiddetle karşı çıkan bir siyasetçiydi.

    Erbakan'ın yakın dostlarındandı

    Pakistan'ın önde gelen din alimi ve siyasetçilerinden olanÂ*Gazi Hüseyin Ahmed aynı zamanda Milli Görüş Lideri Prof. Dr. Necmettin Erbakan'ın da kadim dostlarındandı.Â*

    Kaynak: Ajanslar, Haber7





    İslam dünyasının büyük kaybı Yorumları