Irak'taki Türkmenler bölünmek istemiyor   Konuyu açan: Küba   İlk Mesaj: 12-29-2012 (13:27)   Son Mesaj: 12-29-2012 (13:27)    Cevap: 0    Gösterim: 487  

    12-29-2012

    Irak'taki Türkmenler bölünmek istemiyor

    Irak'taki Türkmenler bölünmek istemiyor
    Irak'taki Türkmenler bölünmek istemiyor

    Irak Türkmen Cephesi Başkanı Erşat Salihi, birilerinin Irak'ı bölmek istediğini, Türkmenler'in bölgede olmasının da bunu engellediğini belirtti.

    Irak Türkmen Cephesi Başkanı Erşat Salihi, birilerinin Irak'ı bölmek istediğini, Türkmenler'in bölgede olmasının da bunu engellediğini belirtti. Salihi, ''Irak Türkmenleri'nin 10 yıldan beri toprak bütünlüğünü savunması Irak'ı ayakta tuttu. Tüm yıldırmalara rağmen Türkmen Cephesi geri adım atmadı. Geri adım atmak da istemiyoruz'' dedi.

    Salihi, Irak Türkmen Cephesi'nin Irak Parlamontosu'nda 6 milletvekiline sahip olduğunu söyledi.

    Türkmenler'in, ana unsur olarak oy çokluğuyla mecliste kabul edildiğini aktaran Salihi, ''Bu durum, bizim için bir avantajdır. Irak Türkmen Cephesi, Türkmen Genel Müdürlüğü ve Seçim Komiserliği içerisinde bir Türkmen üyesinin bulunmasıyla yavaş yavaş merkezi hükümet içerisinde yer almaya başladı'' diye konuştu.

    Salihi, bölgedeki durumun Irak'ın huzurunu da etkilediği ifade ederek, Irak'ın toprak bütünlüğünü savunmayanlar olduğunu, Sünni, Şii, Türk ve Kürt ayrımı yapıldığını ileri sürdü.

    ''En iyi çözüm, Kerkük'ün kendine özel bir statüye kavuşmasıdır''

    Irak Türkmen Cephesi Başkanı Salihi, Irak Türkmenleri'nin kaderlerine terk edilmemesi gerektiğini vurgulayarak, ''Türkmenlerin de kendine ait özel bölgesi oluşturulsun. Kerkük için en iyi çözüm; ne Kuzey Irak'ın ne de merkezi hükümetin elinde kalmasıdır. Kerkük'ün, kendine özel bir statüye kavuşması en iyi çözümdür'' ifadelerini kullandı.

    Türkmen bölgelerinde son bir yılda olayların artması sonucu Türkmenler'in can güvenliğinin hedef haline geldiğini savunan Salihi, şöyle devam etti:

    ''Birileri Irak'ı bölmek istiyor. Türkmenler'in de o bölgede olması bunu engelliyor. Irak Türkmenleri'nin 10 yıldan beri toprak bütünlüğünü savunması Irak'ı ayakta tuttu. Tüm yıldırmalara rağmen Türkmen Cephesi geri adım atmadı. Geri adım da atmak istemiyoruz. Balkanlar'dan Türkler nasıl göç ettirildiyse Irak'tan da birileri Türkmenler'i göç ettirmek istiyor. Türkmenler, ne kadar o bölgede kalırsa Irak'ın toprak bütünlüğü o kadar sağlanır. Türkmenler, olmadığı takdirde Irak bölünebilir.''

    ''Türkmenler, Suriye'de eskiye göre daha güçlü olabilir''

    Salihi, Irak Türkmen Cephesi'nin 4 yıl Suriye temsilciliğini yaptığını söyledi.

    Suriye'deki olaylara da değinen Salihi, ''2004'ten beri Suriye'deki Türkmenleri takip ediyorum. O zamanlardan bugünleri görüyordum. İç karışıklıklar başlamadan önce Suriye'deki Türkmenler örgütlenememişlerdi. Sivil toplum örgütleri yoktu. Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'in Arap milliyetçiliğine yönelik politikası vardı. Diğer milletleri inkar etmeye başlamıştı. Türkmenler ise bu noktada zayıf kaldı. Türkmenler, yeni Suriye içerisinde eskiye göre daha güçlü olabilir'' dedi.

    ''Davutoğlu'nun ziyareti moral verdi''

    Irak Türkmen Cephesi Başkanı Salihi, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun ağustos ayında Kerkük'e yaptığı ziyaretin, Türkmenler'e moral verdiğini belirterek, ''Davutoğlu'nun ziyareti, Irak Türkmen Cephesi'nin ne kadar resmi bir kuruluş olduğunu göstermektedir. Davutoğlu, Türkmenler'e, 'Siz Irak Türkmen Cephesi'nin etrafına sarılın, cephesiz bir şey olamaz' mesajını verdi'' değerlendirmesinde bulundu.

    Türkiye ile Irak arasındaki ilişkilerin iyi olmasını herkesten fazla istediklerini anlatan Salihi, iki devlet arasında olabilecek herhangi bir anlaşmazlığın en fazla kendilerini etkileyeceğini söyledi.

    Salihi, yaklaşık 20 gün önce rahatsızlanan Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'yi, ilk müdahalesinin yapıldığı Bağdat'taki hastanede ziyaret ettiklerini aktararak, ''Talabani'nin görevini bırakması durumunda seçilecek Cumhurbaşkanı, yine Kürtlerden biri olacaktır'' dedi.

    Kaynak: AA





    Irak'taki Türkmenler bölünmek istemiyor Yorumları