BM askerleri de toplu mezar kazmış   Konuyu açan: Küba   İlk Mesaj: 12-11-2012 (13:29)   Son Mesaj: 12-11-2012 (13:29)    Cevap: 0    Gösterim: 364  

    12-11-2012

    BM askerleri de toplu mezar kazmış

    BM askerleri de toplu mezar kazmış
    BM askerleri de toplu mezar kazmış

    Bosna savaşı sırasında güvenli bölge ilan edilen Srebrenitsa'da bulunan toplu mezarın BM bünyesinde görev yapan Hollandalı askerler tarafından kazıldığı belirtiliyor.

    Bosna savaşı sırasında güvenli bölge ilan edilen Srebrenitsa'da bulunan toplu mezarın BM bünyesinde görev yapan Hollandalı askerler tarafından kazıldığı belirtiliyor. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon'un geçen Temmuz ayındaki Srebrenitsa ziyareti sırasında bulunan toplu mezarın, Bosna savaşı sırasında güvenli bölge ilan edilen Srebrenitsa'da BM bünyesinde görev yapan Hollandalı askerler tarafından kazıldığı belirtiliyor.

    Hollandalı askerlerin kaldığı eski akümülatör fabrikasının 100 metre ilerisinde bulunan toplu mezardan çıkarılan 5 kişinin kimlikleri tespit edildi. Kimlik tespiti yapılan kurbanlar arasında, BM kampında annesine ölü doğduğu söylenen küçük bir bebeğe ait kalıntılar da var.

    BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon'un Srebrenitsa ziyareti sırasında bulunması dikkati çeken toplu mezarda, 1920 doğumlu Daut Mustafiç, 1938 doğumlu Hedib Dizdareviç, 1922 doğumlu Behara Celiloviç ve 1976 doğumlu Hayra Mulaliç'in yanı sıra Hava Muhiç ve soykırım kurbanı Hayrudin Muhiç'in bebeklerine ait kemikler de bulundu.

    BM bünyesinde Srebrenitsa'da görev yapan Hollanda askerlerinin üssünde dünyaya gelen bebek, önümüzdeki yıl 11 Temmuz'da, 1995'te Srebrenitsa'da Sırplar tarafından katledilen babası Hayrudin, iki amcası ve dedesinin yanına defnedilecek.

    Kalıntıları toplu mezardan çıkarılan bebeğin annesi Hava Muhiç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bosna'dan gelen haberden sonra kendisini çok üzgün hissettiğini söyledi.

    Savaştan sonra oğlu Almir ile Fransa'ya giden ve yaşamını burada sürdüren Hava Muhiç, haberi kendilerine Bosna-Hersek Kayıp Kişiler Enstitüsü Müdürü Amor Maşoviç'in verdiğini söyledi. Hava Muhiç, "Çok zor, ancak yapabileceğim bir şey yok. Yine de bebeğimin bedeni bulunduğu için mutluyum. Şimdi tek arzum, bebeğimi Potoçari'deki Anıt Mezarlığa gömmek. Onun, babasının, iki amcasının ve dedesinin yanında olmasını istiyorum" diye konuştu.

    Tüm sevdiklerinin Potoçari Anıt Mezarlığı'nda olduğunu, bu yüzden bebeğinin de orada olmasını istediğini ifade eden Muhiç, önümüzdeki yıl 20 Haziran'da Bosna'ya geleceğini belirtti.

    -"Bebeğimi göremedim bile"-

    Srebrenitsa'da yaşanan soykırımın bizzat tanıklarından olan Hava Muhiç, o zaman yaşadıklarını şöyle anlattı:

    "Srebrenitsa'nın düşmesinin ardından yanımda bir komşum ve birkaç genç kızla birlikte Potoçari'ye geldik. Hepimiz korku içindeydik. Hiç bu kadar insanı bir arada görmemiştim. Hamileliğimin dokuzuncu ayındaydım ve birden inanılmaz ağrılar hissettim. İçerisinde doktorların bulunduğu binaya götürüldüm. Etrafta BM bünyesinde görev yapan UNPROFOR askerleri ve BM üniforması taşıyan Sırp askerleri vardı. Sabah saat 03.00 civarında doğum yaptım. Bebeğimi götürdüler. Göbek bağının boynuna dolandığını ve bebeğimin ölü doğduğunu söylediler. Ardından iki BM askeri gelip bebeği götürdü. Ben bebeğimi göremedim bile. Ona isim koyacak fırsatım dahi olmadı."

    Kendisinden başka aynı gün, başka bir Srebrenitsalı kadının da UNPROFOR üssünde doğum yaptığını söyleyen Hava Muhiç, "Onun oğlu bugün 18 yaşında. Yaşasaydı benim kızım da aynı yaşta olacaktı" dedi.

    Üsse getirildiğinde panik içinde olduğunu söyleyen Muhiç, oğlu Almir'in, babasının ve eşinin annesinin nerede olduğuna dair bir fikri olmadığını belirtti. Hava Muhiç, "Sevdiklerimin nerede olduğunu ancak birkaç gün sonra öğrenebildim. Maalesef eşim ve kardeşleri orman içinden gitmiş, eşimin babası ise Potoçari'de kalmıştı. Ancak hepsi öldürüldü. Hiçbiri geri gelmedi. Sadece bizim evimizde dört kişi hayatını kaybetti" dedi. Hava Muhiç, bebeklerinin de ailede hayatını kaybeden beşinci kişi olduğunu belirtti.

    -"Bu toplu mezar Hollanda askerleri tarafından oluşturulmuş"-

    Bosna-Hersek Kayıp Kişiler Enstitüsü Müdürü Amor Maşoviç de AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ban Ki-moon'un ziyareti sırasında bulunan toplu mezarın karateristik olarak diğerlerinden ayrıldığını, çünkü bunun Hollanda askerleri tarafından açılmış bir toplu mezar olduğunu bildirdi.

    Maşoviç, "Mezar bu özelliğiyle yaklaşık 7 bin kişinin çıkarıldığı diğer toplu mezarlardan ayrılıyor. Tekrar vurgulamak istiyorum ki bu toplu mezar BM bünyesinde görev yapan Hollanda askerleri tarafından açılmış. Hollandalı askerler, Potoçari'deki BM kampında ölenleri buraya gömdüler" dedi. Maşoviç, ailelerin yıllarca yakınlarının izini sürdüklerini ancak sorumluların buna rağmen sessiz kaldığını belirtti.

    Söz konusu toplu mezar, her yıl 11 Temmuz'da düzenlenen anma etkinliği kapsamında defnedilecek tabutların bekletildiği eski akümülatör fabrikasının sadece 100 metre uzağında bulunmuştu. Eski akümülatör fabrikası, Bosna Savaşı sırasında BM bünyesinde görev yapan Hollandalı askerilerin üssü olarak kullanılıyordu.

    Kaynak: AA





    BM askerleri de toplu mezar kazmış Yorumları