Kâbe'deki revaklarla ilgili çalışmalar sürüyor   Konuyu açan: Ihtilal   İlk Mesaj: 12-10-2012 (13:29)   Son Mesaj: 12-10-2012 (13:29)    Cevap: 0    Gösterim: 351  

    12-10-2012

    Kâbe'deki revaklarla ilgili çalışmalar sürüyor

    Kâbe'deki revaklarla ilgili çalışmalar sürüyor
    Kâbe'deki revaklarla ilgili çalışmalar sürüyor

    Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Naci Koru, bir toplantı vesilesiyle geldiği Suudi Arabistan'da, Kabe'deki Osmanlı Revakları'yla ilgili incelemelerde de bulundu.

    Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Naci Koru, bir toplantı vesilesiyle geldiği Suudi Arabistan'da, Kabe'deki Osmanlı Revakları'yla ilgili incelemelerde de bulundu. VİDEO İÇİN TIKLAYIN Koru, çalışmalar kapsamında Kabe çevresinde bulunan 500 kadar sütundan Safa Tepesi yönündeki bir kısım revakın 40 metre kadar içeriye taşınmasının, bir kısmının ise alttan dolgu yapılmak suretiyle yükseltilmesinin öngörüldüğünü, ayrıca revaklar üzerinde gerekli onarımların da aslına uygun bir biçimde yapılacağını kaydetti.

    Şirket yetkililerinden aldığı bilgiye göre yalnızca tarihi değeri olmayan revakların yıkılacağını belirten Dışişleri Bakan Yardımcısı," Halen yıkılmakta olan bazı revakların üst kısmındaki küçük kubbeler tuğladan inşa edilmiş orijinal kubbeler değil. Geçtiğimiz yıllarda yapılan restorasyon sırasında inşa edilen betonarme kubbeler bunlar" dedi. Koru, "Esasen bu durum, yıkım esnasında ortaya çıkan inşaat demirlerinden de gayet net anlaşılabiliyor." dedi.

    SUUDİ YÖNETİMİ REVAKLARIN KORUNMASINA ÖZEL ÖNEM VERİYOR

    Dışişleri Bakan Yardımcısı sözlerine şöyle devam etti: "Aldığımız bilgilere göre Suudi yönetimi revakların korunmasına özel önem veriyor. Bu nedenle ‘bu işi en iyi Türkler yapar' düşüncesiyle Harem'deki inşaatlar yabacılara verilmiyor. Buna rağmen, restorasyon işini şirketimize vermişler. Halen Türk ustalar inşaatta yoğun bir şekilde çalışıyorlar. Suudi makamlarının eserlerin taşınabilmesi için restorasyon konusunda uzman bir firmayla anlaşmış olması, konu hakkında endişeye mahal olmadığını gösteriyor. Bu ülkede beş sene görev yapan bir diplomat olarak Suudi makamlarının bu konudaki yaklaşımından mutluluk duydum." İfadesini kullandı.

    Bu arada Türkiye'nin Riyad Büyükelçisi Ahmet Muhtar Gü, Naci Koru onuruna bir akşam yemeği verdi. Yemeğe Büyükelçilik mensupları, Suudi Arabistan'da bulunan Türk iş adamları ve Türk toplumunun temsilcileri katıldı.

    Yemekte konuşma yapan Büyükelçi Gün, Koru'nun Riyad Büyükelçiliği sırasında yaptığı çalışmalar hakkında bilgi verdi, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
    Daha sonra söz alan Koru ise Türkiye-Suudi Arabistan arasındaki tüm alanlarda artmaya devam eden ilişkilere dikkat çekti. Suudi Arabistan'ın önemine dikkat çeken Koru, "Buranın kıymetini bilin, Büyükelçinizin kıymetini bilin" dedi.

    Koru konuşmasında katılımcılara revaklarla ilgili yapılan çalışmalar hakkında da açıklamalarda bulundu.
    Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Naci Koru gece geç saatlerde Türkiye'ye döndü

    Kaynak: CİHAN





    Kâbe'deki revaklarla ilgili çalışmalar sürüyor Yorumları