İlk başörtülü yerel meclis başkanı da aynı ülkeden   Konuyu açan: Günceleditör   İlk Mesaj: 12-10-2012 (13:29)   Son Mesaj: 12-10-2012 (13:29)    Cevap: 0    Gösterim: 383  

    12-10-2012

    İlk başörtülü yerel meclis başkanı da aynı ülkeden

    İlk başörtülü yerel meclis başkanı da aynı ülkeden
    İlk başörtülü yerel meclis başkanı da aynı ülkeden

    Bosna-Hersek'te geçen Ekim ayında yapılan seçimleri kazanarak Visoko kentinin belediye başkanı ve aynı zamanda Avrupa'nın ilk başörtülü belediye başkanı seçilen Amra Babiç'in ardından, yerel yönetimlerde yine bir ilk yaşandı.

    Bosna-Hersek'te geçen Ekim ayında yapılan seçimleri kazanarak Visoko kentinin belediye başkanı ve aynı zamanda Avrupa'nın ilk başörtülü belediye başkanı seçilen Amra Babiç'in ardından, yerel yönetimlerde yine bir ilk yaşandı. Bosna-Hersek'in ilk devlet başkanı merhum Aliya İzzetbegoviç'in kurduğu Demokratik Eylem Partisi'nden (SDA) Saraybosna Novi Grad (Yeni Şehir) seçim listesinin ilk sırasında yer alan Edina Gabela, Avrupa'nın ilk başörtülü yerel meclis başkanı oldu.

    Seçimi SDA listesinin ilk sırasında kazanan ve belediye meclis başkanlığına seçilmeyi başaran Gabela, AA muhabirinin sorularını yanıtlarken, "adaletsizliğe ve toplumdaki çarpık duruma tahammül edemediğini, buradan hareketle siyaset yapmaya karar verdiğini" söyledi.

    Saraybosna Ünivesitesi Siyasal Bilimler Fakültesi mezunu olan 33 yaşındaki Edina Gabela, "Pasif bir insan olmadığım için siyasetle uğraşma karar aldım. Adaletsizliği gördüğüm zaman buna tahammül edemiyorum. Adaletsizliğe karşı ancak olumlu değerlerimizi ortaya koyduğumuz zaman savaşabiliriz" dedi.

    Meclis başkanlığı yapacağı süre içerisinde gerçekleştirmek istediği hedefleri ortaya koyduğunu belirten Gabela, "Başarılı bir şekilde görevimi üstlenmek ve bu zaman içerisinde çizdiğim hedeflerime ulaşmak istiyorum. Görevimden korkmuyorum çünkü bu işi severek yapıyorum" diye konuştu.

    Siyasete ilk defa 2008'de meclis üyesi olarak başladığını ifade eden Gabela, bu süre içerisinde başörtüsünün kendisine hiçbir şekilde problem yaşatmadığını ifade etti. Gabela, "Siyasi hayatım boyunca başörtüm bana asla sorun oladı, tam tersine başörtüme hep saygı gösterildi ve yaşam tarzımdan dolayı hep takdir edildim" dedi.

    "Diğerleri ve farklı olanla" diyalog

    Kadınların toplumsal hayatta daha aktif olması gerektiğini belirten Gabela, şunları kaydetti:

    "Bütün kadınlara başörtülü olsalar da olmasalar da toplumsal ve siyasi hayatta daha aktif olmalarını tavsiye ediyorum. Ancak bu şekilde sonuç elde edebiliriz. Başörtülü kadınlarımıza söylemek istediğim şey ise, dinamik ve başarılı yaklaşımımızla başörtülü kadınlara karşı olan ön yargıları yıkmamız ve diğer kadınlarla aynı olduğumuzu göstermemiz gerektiğidir."

    Temel çizgisinin "diğerleri ve farklı olanla" diyalog ve hoşgörü olduğunu ifade eden Gabela, "Bir anne, eş ve bir meclis başkanı olarak 'başkalarının haklarının ihlal edildiği yerde benim özgürlüğümün bitmesi' temel prensibimdir. Hepimiz bu şekilde düşünmüş olsak, barış ve hoşgörü içinde yaşardık" ifadesini kullandı.

    Gençlerin toplumsal ve siyasi hayatta aktif olmalarının çok önemli olduğunu belirten Gabela, siyasetle uğraşmanın, dışardan pasif olarak izlemekten daha iyi olduğunu, Bosna Hersek'te gelişme için genç insanların katılımının gerekli olduğunu söyledi.

    Meclis başkanlığı yaptığı belediyenin Türk iş adamlarının Bosna-Hersek'e yatırım yapmaları konusunda çalışmaları olduğuna işaret eden Gabela, "Türk iş adamları ile önemli projelere imza atmayı çok istiyoruz. Novi Grad Belediyemiz bunu gerçekleştirmek için gerekli potansiyele sahip. Bizim Türkiye ile her konuda bağlarımız çok güçlü ve Türk iş adamlarının belediyemize yatırım yapacaklarını umuyoruz" diye konuştu.

    Kaynak: AA





    İlk başörtülü yerel meclis başkanı da aynı ülkeden Yorumları