Kadına şiddet Fas'ta protesto edildi   Konuyu açan: Savrozi   İlk Mesaj: 12-09-2012 (13:27)   Son Mesaj: 12-09-2012 (13:27)    Cevap: 0    Gösterim: 494  

    12-09-2012

    Kadına şiddet Fas'ta protesto edildi

    Kadına şiddet Fas'ta protesto edildi
    Kadına şiddet Fas'ta protesto edildi

    Fas'ta 22 kadın hakları derneğinin bir araya gelmesiyle kurulan ''Onur Baharı Koalisyonu'', şiddet gören kadınlarla dayanışma amacıyla Fas Millet Meclisi'nin önünde insan zinciri oluşturdu.

    Fas'ta 22 kadın hakları derneğinin bir araya gelmesiyle kurulan ''Onur Baharı Koalisyonu'', şiddet gören kadınlarla dayanışma amacıyla Fas Millet Meclisi'nin önünde insan zinciri oluşturdu. Başkent Rabat'ta İnsan Hakları Ulusal Konseyi Başkanı İdris el-Yazimi ve şiddete maruz kalmış 300 kadının insan zincirine katıldığı gösteride, İslami eğilimli Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AKP) iktidarda olduğu Fas hükümetinden, eşitlik ilkesini dikkate alarak, ceza kanununu kadına yönelik her türlü ayrımcılık ve şiddeti ortadan kaldıracak şekilde gözden geçirmesi talep edildi.

    Koalisyon üyelerinden Necat er-Razi AA muhabirine yaptığı açıklamada, ''Hükümet, kadına yönelik ayrımcılığın söz konusu olduğu Fas Ceza Kanunu'nun içeriğinin gözden geçirilmesi konusunda etkili adımlar atmıyor'' dedi.

    Kadın haklarını savunan bazı insan hakları derneklerinin, AKP'nin iktidara gelmesinden bu yana bireysel özgürlükler ve kadın hakları alanındaki çalışmalarında gerileme olduğunu öne süren Razi, hükümetin bu derneklerin taleplerini karşılamadığını ve bu nedenle sokaklara indiklerini savundu.

    Fas'ın kuzeyindeki El-Araiş kentinde tecavüzcüsüyle evlendirilmek istenen kızın intiharı, Fas Ceza Kanunu'nun tecavüzcüsüyle evlendirilmeye izin veren 475. bölümünün iptal edilmesi talebiyle Rabat'ta gösterilerin düzenlenmesine neden olmuştu.

    Fas hükümeti 12 Kasım'da kadına yönelik her türlü ayrımcılığın ortadan kaldırılmasına ilişkin ek ihtiyari protokol hazırlamış, kadının siyasi hayata katılmasına destek vereceğini açıklamıştı.

    Fas hükümeti 2004 yılında aile kanununu yeniden gözden geçirmiş ve kadınların haklarında iyileştirmeye gitmişti.

    Kaynak: AA





    Kadına şiddet Fas'ta protesto edildi Yorumları