Taraflar anlaşınca Talabani Irak'a dönüyor   Konuyu açan: Saatci   Ä°lk Mesaj: 11-28-2012 (13:29)   Son Mesaj: 11-28-2012 (13:29)    Cevap: 0    Gösterim: 334  

    11-28-2012

    Taraflar anlaşınca Talabani Irak'a dönüyor

    Taraflar anlaşınca Talabani Irak'a dönüyor
    Taraflar anlaşınca Talabani Irak'a dönüyor

    Kuzey Irak'taki bölgesel Kürt yönetimi ile merkezi Irak Hükümeti arasında devam eden gerginliğin sona ermesi için yapılan görüşmeler sonuç verdi. Celal Talabani ise Irak'a dönüyor.

    Kuzey Irak'taki bölgesel Kürt yönetimi ile merkezi Irak Hükümeti arasında devam eden gerginliÄŸin sona ermesi için yapılan görüşmeler sonuç verdi. Celal Talabani ise Irak'a dönüyor. Taraflar, 9 maddelikÂ*metin üzerinde prensipte anlaÅŸtı. Irak Devlet BaÅŸkanı Celal Talabani,Â* bu geliÅŸmeler üzerineÂ*BaÄŸdat'aÂ*dönme kararı aldı.

    Irak BaÅŸbakanı Nuri El Maliki'nin Kürt bölgelerine kontrol etmek amacıyla 'Dicle Operasyon Gücü' adı verilenÂ*askeri birlik kurması ve Kürtler'in karşı çıkması üzerineÂ* baÅŸlayan gerginlik tırmandı.Â*GerginliÄŸin çözülmesi için Irak merkezi hükümeti ve bölgesel KürtÂ*yönetimi heyetleri arasında BaÄŸdat'ta yürütülen görüşmelerde 9 maddelik bir metin üzerinde prensipte anlaÅŸma saÄŸlandı. Irak CumhurbaÅŸkanı Celal Talabani'nin lideri olduÄŸu Kürdistan Yurtseverler BirliÄŸi'nin internet sitesi pukmedia.com'da yayınlanan habere göre Erbil ve BaÄŸdat arasındaki krize çözüm bulmak için bir araya gelen taraflar 9 madde üzerinde ön anlaÅŸma saÄŸlandı. AnlaÅŸma metninde ÅŸu maddeler yer aldı:

    "İhtilaflı bölgelerdeki ortak çalışma komitelerinin durumu aynı kalacak, ancak ortak çalışma mekanizması hızlandırılacak. Komite toplantıları, özellikle yüksek komitenin toplantıları ayda bir kez yapılacak. Toplantı yerleri Irak silahlı Kuvvetler Komutanlığı tarafından belirlenecek. Bu anlaşmaya taraf olanlar, ortak çalışma komitesinin kararlarını ve cezai sorumluluklarını kabullenmiş olacak. Yüksek Komiteye yanlış bilgi verenler karışıklık çıkarmakla sorumlu olacak. İhtilaflı bölgelerdeki her türlü sorun, hemen çözülmesi için acilen yüksek komiteye iletilecek. Varılan anlaşmaya saygı gösterilecek ve saygı göstermeyenler, buna aykırı hareket edenler cezalandırılacak. İki tarafın ihtilaflı bölgelerdeki güçlerinin çekilmesi için acilen bir plan yapılacak. Dicle Operasyon Gücü'nün kurulması ve Kerkük'ün kontrolünün polis asayiş güçlerinden alınması kararı gözden geçirilecek."

    TALABANİ'DEN BAĞDAT'A DÖNME KARARI

    Kürt yönetimi ve BaÄŸdat hükümeti heyetlerinin anlaÅŸmaya son ÅŸeklini vermek için bugün bir kez daha toplanmaya karar verdi.Â*Bölgesel KürtÂ*yönetimi PeÅŸmerge Bakanı ve İçiÅŸleri Bakanı'nın da Dicle Operasyon Gücü ve ihtilaflı bölgeleri görüşmek üzere BaÄŸdat'a gideceÄŸi ifade edildi.Â*Görüşmelerde, BaÄŸdat yönetimi, Kürtler ve ABDÂ*arasında 2009 yılında imzalanan antlaÅŸmanın gözden geçirilmesi bekleniyor.Â*Bu arada gerilimin azalması üzerine CumhurbaÅŸkın Celal Talabani'nin BaÄŸdat'a dönme kararı aldığı da belirtildi. Kürdistan Yurtseverler BirliÄŸi sözcüsü Azad Cundiyani, Talabani'nin bir iki gün içinde BaÄŸdat'ta olacağını söyledi.

    Kaynak: DHA





    Taraflar anlaşınca Talabani Irak'a dönüyor Yorumları