'Kutsal emaneti' 600 yıl korudular   Konuyu açan: Günceleditör   Ä°lk Mesaj: 11-25-2012 (13:29)   Son Mesaj: 11-25-2012 (13:29)    Cevap: 0    Gösterim: 387  

    11-25-2012

    'Kutsal emaneti' 600 yıl korudular

    'Kutsal emaneti' 600 yıl korudular
    'Kutsal emaneti' 600 yıl korudular

    Tayland'ın Patani bölgesine asırlar önce Osmanlı Devleti'nin de aralarında bulunduğu İslam ülkelerinden gönderilen el yazması Kur'an-ı Kerimler, günümüze kadar muhafaza edildi.

    Tayland'ın Patani bölgesine asırlar önce Osmanlı Devleti'nin de aralarında bulunduÄŸu Ä°slam ülkelerinden gönderilen el yazması Kur'an-ı Kerimler, günümüze kadar muhafaza edildi. Patani'de 1200'lü yıllarda Ä°slam'la tanışan ve 1457'de PataniÂ*Ä°slam Krallığı'nı kuran Müslüman Malaylara, çeÅŸitli tarihlerde o dönemki Ä°slam ülkelerinden el yazması Kur'an-ıÂ*Kerimler gönderildi.

    Patani Ä°slam Krallığı'nın 1700'lü yıllardaÂ*Siyam hakimiyeti altına girmesinin ardından Müslüman Malaylar, yıllardır devam eden baskı, ÅŸiddet ve asimilasyona raÄŸmen bu Kur'anları günümüze kadar muhafaza etmeyi baÅŸardı.

    Müslüman Malaylar, geçen yıl yardım faaliyetleri için bölgeye giden Ä°HHÂ*Ä°nsani YardımÂ*Vakfı görevlilerinden tarihi Kur'an-ıÂ*Kerimlerin restorasyonu için yardım istedi. Bunun üzerine Ä°HHÂ*Ä°nsani Yardım Vakfı yetkilileri, Türkiye'de restore ettirilecek asırlık Kur'an-ıÂ*Kerimleri Tayland'dan getirmek için çalışma baÅŸlattı.

    Ä°HHÂ*Ä°nsani YardımÂ*Vakfı sayesinde ata yadigarı Kur'an-ıÂ*Kerimlerin Türkiye'de restore edileceÄŸini vurgulayan Sami, şöyle devam etti:

    ''Daha sonra Ä°HHÂ*Ä°nsaniÂ*Yardım Vakfı aracılığıyla burada bir müze kuracağız. Kur'anların en eskisi 6 asırlık. DiÄŸerleri de 300 ile 600 yıl arasında deÄŸiÅŸiyor. Bunlar ümmetin bize emanetidir. Åžimdi ilk aÅŸamada 6 Kur'an-ı Kerim'i Türkiye'ye göndereceÄŸiz. Daha sonra 7 Kur'an daha yollayacağız. Bu sayı ilerde 40'a çıkabilir.''

    Müslümanlara ait ilk müzeyi kurulacaklar

    Ä°HHÂ*Ä°nsani Yardım Vakfı görevlisi Zafer TopaloÄŸlu ise asırlık Kur'an-ıÂ*Kerimlerin bu medresede toplanıp koruma altına alındığını anlatarak, şöyle konuÅŸtu:

    ''Restore etmek için önce Kur'an-ıÂ*Kerimleri teslim aldık.Â*Daha sonra bu sayı artacak. BuÂ*Kur'anlar Süleymaniye Kütüphanesi'nde restore edilecek. Burada tamir ettirildikten sonra Patani'de bir kültürel çalışma olarak bu Kur'an-ı Kerimlerle müze kuracağız ve 13 Kur'an bu müzede sergilenecek. Bunun dışında 27 Kur'an daha var. Bu Kur'an-ı Kerimlerin bazıları Osmanlı'dan bazıları Asya'dan Afrika'dan geçmiÅŸte buraya gönderilmiÅŸ. Bu Kur'anları tamir ettirdikten sonra müzelerde sergileyeceÄŸiz. Bu ÅŸekilde yıllardır asimilasyona maruz kalan Patanili kardeÅŸlerimiz için büyük bir hizmeti gerçekleÅŸtirmiÅŸ olacağız.''

    Â*

    Kaynak: AA





    'Kutsal emaneti' 600 yıl korudular Yorumları