'Maliki'nin amacı Erbil'i kontrol etmek'   Konuyu açan: Sasha   İlk Mesaj: 11-22-2012 (12:58)   Son Mesaj: 11-22-2012 (12:58)    Cevap: 0    Gösterim: 292  

    11-22-2012

    'Maliki'nin amacı Erbil'i kontrol etmek'

    'Maliki'nin amacı Erbil'i kontrol etmek'
    'Maliki'nin amacı Erbil'i kontrol etmek'

    Irak'ın Erbil kentindeki Selahaddin Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Aziz Hasan Barzani, Irak ordusu ile Peşmerge güçleri arasında çıkan çatışmanın, Bağdat hükümetinin Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ni kontrol etme çabasından kaynaklandığını söyledi.

    Irak'ın Erbil kentindeki Selahaddin Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Aziz Hasan Barzani, Irak ordusu ile Peşmerge güçleri arasında çıkan çatışmanın, Bağdat hükümetinin Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ni kontrol etme çabasından kaynaklandığını söyledi. Uluslararası Ortadoğu Barış Araştırmaları Merkezi (IMPR) danışmanlığını da yapan Doç. Dr. Barzani, son günlerdeki çatışmaların nedeninin ABD askerlerinin Irak'tan çekilmesiyle alakalı olduğunu savunarak, ''Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani, iki yıl önce ABD Irak'tan çekilme kararı aldığında 'eğer ABD askeri çekilirse, gelecekte başka sorunlar yaşayacağız. Özellikle de Bağdat ile Erbil arasında' demişti. Nitekim bu doğru çıktı. ABD askerleri Irak'ta kritik bölgelerde bulunuyor ve buraları kontrol altında tutuyordu. Şimdi ise buralar kontrol dışında '' diye konuştu.

    ''Irak'ın iki farklı dış politikası var''

    Doç. Dr. Barzani, Irak'ın iki farklı dış politikası olduğunu belirterek ''Irak hükümeti ile Kürt Bölgesel Yönetimi farklı dış politikalara sahip. Irak hükümeti Suriye rejimini destekliyor, Kürt Bölgesel Yönetimi ise Türkiye gibi muhalifleri tanıdığını açıkladı. Irak hükümeti, eski Cumhurbaşkanı Tarık Haşimi'yi idamla yargılıyor, Kürt Bölgesel Yönetimi ise Haşimi'nin yargılanmasını istemiyor'' dedi.

    Kuzey Irak'ın Bağdat'tan daha gelişmiş, güvenilir ve istikrarlı olduğunu iddia eden Doç. Dr. Barzani,''Elbette her yerde olduğu gibi Kuzey Irak'ta da sorunlar var'' ifadelerini kullandı.

    Bazı ülkelerin ve petrol şirketlerinin Bağdat yerine Erbil ile iletişime geçip iş birliği yapmasının Irak hükümetini rahatsız ettiğine dikkati çeken Doç.Dr. Barzani, bu sebeple Bağdat'ın Erbil'i kontrol etmek için Kuzey Irak'a asker gönderdiğini söyledi.

    Selahaddin kentinin Tuzhurmatu ilçesinde, 16 Kasım'da Irak ordu birliklerinin Celal Talabani'ye bağlı Peşmerge güçlerinden 1 kişiyi öldürmesi üzerine gerginlik tırmanmıştı.

    Kaynak: AA





    'Maliki'nin amacı Erbil'i kontrol etmek' Yorumları