ABD'den Türkiye ve Mısır'a çaÄŸrı   Konuyu açan: Sasha   Ä°lk Mesaj: 11-16-2012 (03:02)   Son Mesaj: 11-16-2012 (03:02)    Cevap: 0    Gösterim: 367  

    11-16-2012

    ABD'den Türkiye ve Mısır'a çağrı

    ABD'den Türkiye ve Mısır'a çağrı
    ABD'den Türkiye ve Mısır'a çağrı

    ABD'den, Türkiye'nin Hamas'ı tansiyonu düşürmesi konusunda uyarması gerektiği açıklaması yapıldı.

    ABD'den, Türkiye'nin Hamas'ı tansiyonu düşürmesi konusunda uyarması gerektiÄŸi açıklaması yapıldı. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışman Yardımcısı Ben Rhodes, ''Hamas üzerinde bir ölçüde etkisi olan, Türkiye ve Mısır ile bazı Avrupalı ortaklara, Hamas'a gerilimi azaltması için baskı yapma yönünde etkilerini kullanmaları çaÄŸrısını yapıyoruz'' dedi.Â*Rhodes, telekonferansla düzenlediÄŸi basın toplantısında, Gazze ile ilgili soruyu da yanıtladı.

    ABDÂ*BaÅŸkanı Barack Obama ve BaÅŸkan Yardımısı Joe Biden'in, dün Ä°srailÂ*BaÅŸbakanı Binyamin Netanyahu ile görüştüğünü hatırlatan Rhodes, Obama'nın ayrıca Mısır CumhurbaÅŸkanı Muhammed Mursi ile de telefonla konuÅŸtuÄŸunu kaydetti.

    İSRAİL SALDIRISINI MEŞRU MÜDAFA HAKKI GÖRDÜ

    Rhodes, ''Ä°srail halkına karşı Gazze'den devam eden roket atışları tehditlerinin kabul edilemez'' olduÄŸunu ifade ederek, ''Ä°srail'in bu devam eden çirkin tehdide karşı kendisini savunma hakkı olduÄŸunu, ABD'nin, roket atışlarıyla baÅŸ etmek için Ä°srail'in, Demir Kubbe sistemi gibi savunma kapasitelerine sahip olmasını desteklediÄŸini, aynı zamanda Ä°srail'in, vatandaÅŸları bu tür saldırılarla yüz yüze olduÄŸunda meÅŸru savunma hakkı olması gerektiÄŸini''Â*kaydetti.

    Bunun yanında, sivil kayıplardan kaçınmak için tüm adımların atılmasını teşvik ettiklerini belirten Rhodes, ''İsrail ve Filistin tarafında hayatlarını kaybedenler dolayısıyla da çok üzgünüz. Burada, gerilimi azaltma ve bölgede barışın hüküm sürebilmesi için roket saldırılarına son verme sorumluluğu tamamen Hamas'a aittir'' dedi.

    Rhodes, ileriye dönük planları hakkında İsrail ile yakın istişare içinde olmaya devam ettiklerini ifade ederek, şunları kaydetti:

    ''Aynı zamanda Hamas üzerinde bir ölçüde etkisi olan, Türkiye ve Mısır ile bazı Avrupalı ortaklarımız gibi ülkelere, Hamas'a, gerilimi azaltması için baskı yapma yönünde etkilerini kullanmaları çağrısını yapıyoruz. Çünkü, İsrail'in bu tür saldırılardan güvenli kılınması gerektiğine yönelik kaygımız açık ve bu durum devam ettikçe, bu, sadece siviller için daha fazla tehdit, bölge için de devam eden çatışma riski oluşturuyor.

    Dolayısıyla,Â*bizim odak noktamız, Hamas'ın ÅŸiddeti azaltması gerektiÄŸini açıkça ortaya koymak için Ä°srail ve bunun yanında Türkiye, Mısır ve bazı Avrupa ülkeleriyle iletiÅŸim halinde olmak. Konunun tartışıldığı BM'de de odaklanılması gereken yere odaklı kalmaya çalıştık ki bu da (odaklanmamız gereken yer), tetikleyici nedenin, Ä°srail halkına büyük tehdit oluÅŸturan Hamas'ın roket atışlarının olmasıdır ve roket atışına karşı yanıt vermesine yönelik eylemleri nedeniyle, (bu konuda)Â*Ä°srail'in hedef alınmasına yönelik çabalara karşı durmaktır.''

    Rhodes, ABDÂ*DışiÅŸleri Bakanlığı'nın da konuyla ilgili birçok aktörle temas halinde olduÄŸunu belirtti.





    ABD'den Türkiye ve Mısır'a çağrı Yorumları