Ankara'da Filistin'le ilgili tarihi mutabakat   Konuyu açan: Tavanarasi   Ä°lk Mesaj: 11-10-2012 (19:29)   Son Mesaj: 11-10-2012 (19:29)    Cevap: 0    Gösterim: 384  

    11-10-2012

    Ankara'da Filistin'le ilgili tarihi mutabakat

    Ankara'da Filistin'le ilgili tarihi mutabakat
    Ankara'da Filistin'le ilgili tarihi mutabakat

    Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Filistin Dışişleri Bakanı Malki ve Mısır Dışişleri Bakanı Muhammed Kamal Amr, Filistin'in Ankara Büyükelçisi Nebil Maruf, BM'de Filistin'e gözlemci devlet statüsü verilmesi için talepte bulunması konusunda görüşbirliğine vardı.

    DışiÅŸleri Bakanı Ahmet DavutoÄŸlu, Filistin DışiÅŸleri Bakanı Malki ve Mısır DışiÅŸleri Bakanı Muhammed Kamal Amr, Filistin'in Ankara Büyükelçisi Nebil Maruf, BM'de Filistin'e gözlemci devlet statüsü verilmesi için talepte bulunması konusunda görüşbirliÄŸine vardı. Filistin DışiÅŸleri BakanıÂ*Riyad Malki, BM'de, üye olmayan gözlemci devlet statüsünün Filistin'in doÄŸal, tarihi ve yasal bir hakkı olduÄŸunu belirterek,Â*''Filistin'in BM'de statüsünün güçlendirilmesi adalete doÄŸru atılacak bir adımdır'' dedi.

    DışiÅŸleri Bakanı Ahmet DavutoÄŸlu, Filistin DışiÅŸleri BakanıÂ*Malki ve Mısır DışiÅŸleri Bakanı Muhammed Kamal Amr, Filistin'inÂ*Ankara Büyükelçisi Nebil Maruf'un Ankara Palas'ta verdiÄŸi resepsiyona katılarak, Filistin'in BM'deki statüsünün ''gözlemciden'' ''üye olmayan gözlemci devlete'' yükseltilmesi talebinde bulunmasına iliÅŸkin birer konuÅŸma yaptı.

    Malki, Filistin Kurtuluş Örgütü'nün, Filistin halkının tek yasal temsilcisi olarak BM'de ''üye olmayan gözlemci devlet'' statüsüne kavuşması için çalışmalar yürüttüğünü belirterek, ''Bu, Filistin'in doğal, tarihi ve yasal bir hakkıdır'' dedi.

    Mevcut politikaların güncelliğini yitirdiğini, uluslararası toplumla birlikte bir politika belirlenmesi gerektiğini dile getiren Malki, bir ulusun kendi kaderini belirlemesinin uluslararası hukuk gereği müzakere edilemez bir hak olduğunu kaydetti.

    Malki, ''Filistin'in BM'de statüsünün güçlendirilmesi adalete doğru atılacak bir adımdır ve uluslararası toplumun bu konuda vermiş olduğu güvencenin bir desteğidir'' dedi.

    İsrail'in Filistin'i işgale devam etmesinin yasadışı olduğunu ve bu durumun Filistin halkının en temel haklarının ihlali anlamına geldiğini belirten Malki, ''BM'de Filistin'in statüsünün güçlendirilmesi bu yasal hususu gündeme getirecek, aynı zamanda Filistin halkının refah ve bağımsız biçimde barış ve güvenlik içinde yaşamasını sağlayacaktır'' diye konuştu.

    Malki, ''İsrail'in yasal olmadığını iddia etmiyoruz ancak bu adım işgal politikalarının yanlış olduğunu ortaya koyuyor. Uluslararası toplum içerisinde İsrail'in bu konuda cezasız kalmaması ve uluslararası hukuka uymamasıyla ilgili gerekli önlemlerin alınmasını öngörüyor'' ifadesini kullandı.

    İnsan haklarının seçici bir biçimde uygulanamayacağını vurgulayan Filistin Dışişleri Bakanı Riyad Malki, şunları kaydetti:

    ''Filistin bütün ülkelerden şu anlayışı beklemektedir; Filistinliler uluslararası kurallara bir istisna teşkil etmemektedir. Hiçbir zaman barışçıl, siyasi ve diplomatik bir çözümü destekledikleri için cezalandırılmayacaklardır.

    Uluslararası toplumunÂ*bize destek vermesini istiyoruz. Bu desteÄŸi verirken çok da gecikmiÅŸ ancak uygulamaya yönelik bir adım atmasını ve Ä°srail'in iÅŸgalinin yasa dışı olduÄŸunu, iki devletli bir çözümün tanınması gerektiÄŸini ifade ediyoruz. Bence bunun zamanı gelmiÅŸtir.''

    -Amr'dan, uluslararası kamuoyuna çağrı

    Mısır Dışişleri Bakanı Amr da Filistin meselesinin Arap, bölgesel ve hatta küresel siyasi gündemin ezeli bir sorunu olmaya devam ettiğini söyledi.

    Mısır'ın Filistin davasına her türlü desteği sağlamayı kendine görev edindiğine değinen Amr, ''Mısır, bu desteğe ve Filistin'in BM bünyesinde statüsünü yükseltmeye yönelik girişimlerine gönülden destek vermeye devam edecektir'' dedi.

    Devrim sonrasında Mısır'ın adalet, doğruluk, özgürlük ve onur ilkelerini savunan lider ülkeler arasında yerini aldığını belirten Amr, ''Mısır, küresel olarak tanınan özgürlük ve onur değerlerini ilerletmek arzusuyla Filistin'in BM'deki çabasının desteklenmesi gerekliliğini uluslararası kamuoyuna savunmaktadır'' diye konuştu.

    Gerekçeleri ne olursa olsun, özgür dünyanın, yıllardır bağımsızlık ve özgürlük özlemi çeken Filistin'in haklarını görmezden gelen İsrail'e göz yummasının utanç verici olduğunu ifade eden Amr, ''Mısır, uluslararası kamuoyunun bütün üyelerine, Filistin'e tam ve meşru hakları olan özgürlük ve bağımsızlıklarını elde etmek çabasında destek olma çağrısında bulunmaktadır'' dedi.

    Mevcut durumun devamının kabul edilemez olduğunun altını çizen Amr, ''Bu bağlamda, Mısır, Filistin topraklarındaki İsrail işgaline son verecek kapsamlı ve gerçekçi bir vizyona sahip bir formül üretilmesi ve Filistin halkının meşru haklarını sonunda elde etmesi için uluslararası kamuoyunun bütün aktörlerine çağrı yapmaktadır'' ifadesini kullandı.



    Â*

    Davutoğlu ile Malki 'Gözlemci devlet'i görüştü Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Filistin Dışişleri Bakanı Riyad Malki arasındaki ikili görüşmede, Filistin'in BM'de ''üye olmayan gözlemci devlet'' talebinin yanı sıra Filistin'deki iç uzlaşı sürecinin ele alındığı öğrenildi.

    Kaynak: AA





    Ankara'da Filistin'le ilgili tarihi mutabakat Yorumları