Bosnalı Sırplardan tehlikeli girişim   Konuyu açan: Küba   İlk Mesaj: 11-10-2012 (19:30)   Son Mesaj: 11-10-2012 (19:30)    Cevap: 0    Gösterim: 364  

    11-10-2012

    Bosnalı Sırplardan tehlikeli girişim

    Bosnalı Sırplardan tehlikeli girişim
    Bosnalı Sırplardan tehlikeli girişim

    Bosna Sırp Cumhuriyeti'nin, bağımsızlık fikrinin desteklenmesi için ABD'deki lobi faaliyetlerine son beş yılda 10 milyon dolar harcaması tepkilere neden oldu.

    Bosna Sırp Cumhuriyeti'nin, bağımsızlık fikrinin desteklenmesi için ABD'deki lobi faaliyetlerine son beş yılda 10 milyon dolar harcaması tepkilere neden oldu. Bosna-Hersek'i oluşturan iki entiteden biri olan Bosna Sırp Cumhuriyeti'nin, bağımsızlık fikrinin desteklenmesi için ABD'deki lobi faaliyetlerine son beş yılda 10 milyon dolar harcaması, ülkede tepkiyle karşılandı.

    Sırp Cumhuriyeti hükümetince açıklanan verilere göre, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki lobi oluşturma faaliyetlerine son beş yılda 10 milyon doların üzerinde harcama yapıldı. Bu harcamalar, bu entitede yaşayan bütün Bosna-Hersek vatandaşlarının vergilerinden finanse edildi.

    Bosna Sırp Cumhuriyeti Bölgesel İşbirliği ve Ekonomik İlişkiler Bakanı Jelyka Cvijanoviç, söz konusu harcamayı doğrularken, bu amaçla ödeme yapılan kurum ya da kişilerin "güvenilir" olduğunu, bunda farklı amaç aramanın yanlış olduğunu savundu.

    Sırp Cumhuriyeti yetkililerinin sadece 2007 yılının başından 2010 yılı sonuna kadar bir Amerikan lobi kuruluşuna 5,6 milyon dolar para ödemesi dikkati çekti. Sırp Cumhuriyeti Başkanı Milorad Dodik tarafından imzalanan ve ABD Adalet Bakanlığı internet sitesinde de yer alan anlaşmaya göre, söz konusu lobi kuruluşu, basın açıklamaları ya da makalelerle prestijli Amerikan basın organlarında Sırp Cumhuriyeti adına lobi oluşturmayı taahhüt ediyor.

    Milorad Dodik'e yakın kaynaklar, lobi oluşturma faaliyetlerini yapan ve Cumhuriyetçiler'e yakın olan kurumun, ABD'li Cumhuriyetçi kongre üyelerinin, Dodik'in Sırp Cumhuriyeti'ni Bosna-Hersek'in geri kalanından ayırma girişimine destek vermeleri yönünde çalıştığını belirtti.

    ABD'de yapılan son başkanlık seçimlerindeki veriler de iddiaları doğrular nitelikte. ABD'deki seçimlerin kilit merkezlerinden biri olan Ohio'da yapılan araştırmada, bu eyalette yaşayan Sırpların büyük çoğunluğunun Cumhuriyetçi aday Romney'yi desteklediği ortaya çıktı. Bosna Sırp Cumhuriyeti Başkanı Milarod Dodik'in de ABD seçimlerinde Cumhuriyetçi aday Romney'yi desteklemesinin söz konusu lobi çalışmalarına yönelik olduğu ifade edildi.

    Ayrılıkçı fikirleriyle bilinen Bosna Sırp Cumhuriyeti Başkanı Milarod Dodik, bağımsız bir devletin başkanıymış gibi hareket ediyor ve sık sık Bosna Sırp Cumhuriyeti'nin Bosna-Hersek'ten ayrılması gerektiğine yönelik açıklamalar yapıyor.

    ABD'nin Bosna-Hersek politikası

    Graz Üniversitesi Güneydoğu Avrupa Çalışmaları akademisyenlerinden Florian Bieber, AA muhabirine, ABD seçim sonuçlarını Bosna-Hersek açısından değerlendirdi. Bieber, ABD seçimlerinden Obama yerine Romney'in galip çıkmasının da ABD'nin Bosna-Hersek ya da Sırp Cumhuriyeti politikasında değişiklik yapmayacağını söyledi.

    Bosna-Hersek'in eski Ürdün Büyükelçisi ve ülkenin tanınmış diplomatlarından Zlatko Dizdareviç de Bieber'le aynı düşünceyi paylaşıyor. Dizdareviç, "Obama'nın yerine Romney seçilmiş olsaydı dahi Balkanlar'a yönelik farklı bir dış politika izleyeceğini düşünmüyorum. Çünkü ABD'nin jeopolitik çıkarları ABD hükümetinin siyasi gerçeğinden çok daha büyük. Bu nedenle Obama ya da Romney'nin seçilmesinin genel anlamda ABD'nin dış politikasında önemli bir etken olduğunu düşünmüyorum" diye konuştu.

    Bugünkü Bosna-Hersek'in ABD politikasının ürünü olduğunu belirten Dizdareviç, "bu nedenle ABD'nin, hayal peşinde koşan küçük bir politikacıyı destekleyeceğini düşünmediğini" söyledi. Dizdareviç, "Birilerinin, bizim için stratejik politikasını değiştireceğini düşünmek çok komik. Buna ABD'nin en büyük partneri İsrail de dahil" dedi.

    İsrailli politikacıların Sırp Cumhuriyeti yetkilileriyle olan yakın ilişkisine de değinen Dizdareviç, "İsrail'in küçük ortaklar için en büyük ortağı ABD'yi karşısına alacağını düşünmediğini" ifade etti.

    Eski Bosna-Hersek Dışişleri bakanlarından Mladen İvaniç de Dodik'in lobi faaliyetleri için harcadığı paraların boşuna yapılmış harcamalar olduğunu söyledi. İvaniç, "Lobi oluşturma faaliyetleri birilerinin siyasi duruşunu değiştirmede etkili olabilir, ancak bu faaliyetlerle ABD'nin Sırp Cumhuriyeti'nin bağımsızlığını desteklemesini beklemek son derece gerçek dışı bir amaç olur" diye konuştu.

    Kaynak: AA





    Bosnalı Sırplardan tehlikeli girişim Yorumları