Filistin'den BM'ye tarihi baÅŸvuru!   Konuyu açan: Tavanarasi   Ä°lk Mesaj: 10-29-2012 (14:35)   Son Mesaj: 10-29-2012 (14:35)    Cevap: 0    Gösterim: 463  

    10-29-2012

    Filistin'den BM'ye tarihi baÅŸvuru!

    Filistin'den BM'ye tarihi baÅŸvuru!
    Filistin'den BM'ye tarihi baÅŸvuru!

    Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın, ABD ve İsrail'in mali ve diplomatik misilleme tehditlerine karşın gelecek ay BM'de "üye olmayan devlet statüsü" kazanmak için başvuruda bulunmaya hazırlandığı bildirildi.

    Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın, ABD ve İsrail'in mali ve diplomatik misilleme tehditlerine karşın gelecek ay BM'de "üye olmayan devlet statüsü" kazanmak için başvuruda bulunmaya hazırlandığı bildirildi. Fetih hareketi üyelerinden Tevfik Tiravi, hiçbir tehdide kulak asmayacaklarını ve BM'ye başvurularını yapacaklarını söyledi.

    Tiravi, "Eğer bu statüyü kazanırsak İsrail, bizi cezalandırmaya çalışacak. Yine de bu bizim tercihimiz ve geri adım atmayacağız" dedi.

    Adının açıklanmasını istemeyen Filistinli bir yetkili ise, Abbas'ın talebi 15 ya da 29 Kasım'da BM Genel Kurulu'na sunacağını belirtti.

    Her iki tarih de Filistin için sembolik öneme sahip. Filistin, 15 Kasım 1988'de bağımsızlığını ilan etmişti. 29 Kasım 1947'de ise BM, o zamanlar İngiliz yönetimi altındaki Filistin topraklarını İsrail ve Arap toprakları olarak ikiye bölme kararı almıştı. İsrail'in kabul ettiği, Arapların ise karşı çıktığı kararın ardından birçok ülkenin dahi olduğu savaşlar başlamıştı.

    29 Kasım, BM tarafından Filistinliler ile dayanışma günü olarak kutlanıyor. Â*

    Bu arada Abbas, BM Genel Kurulu'nda yapılacak oylamanın ardından barış görüşmelerine tekrar başlayabileceklerini söyledi.

    İsrail Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Yigal Palmor ise İsrail'in henüz nasıl bir tepki göstereceğini belirlemediğini ancak Filistin devletinin uluslararası tanınmasının "ortamı zehirleyerek" barış görüşmelerinin tekrar başlamasını imkansız hale getirebileceğini belirtti.

    BM'de halihazırda "gözlemci kuruluş" statüsünde temsil edilen Filistin, üye olmayan ülke statüsü kazanmak istiyor.

    Filistin Devlet Başkanı Abbas'ın Eylül 2011'de BM Güvenlik Konseyi'ne yaptığı tam üyelik başvurusu reddedilmişti.

    193 üyeli BM Genel Kurulu'nda Filistin devletine olumlu bakan gelişmekte olan ülkeler çoğunlukta. İngiltere ve Almanya hariç çoğu Avrupa ülkesinin de Filistin'i desteklediği biliniyor.

    İsrail'in 1967 savaşı sırasında ele geçirdiği Batı Şeria, Gazze Şeridi ve Kudüs'ün doğusunda kurulacak Filistin devletinin uluslararası platformda tanınmasını isteyen bazı Filistinliler, böylece İsrail'in 1967 öncesi sınırlara çekilmesi için BM'de oylama yapılacağına inanıyor.

    Üye olmayan devlet statüsü kazanarak BM'nin Uluslararası Ceza Mahkemesi gibi diğer örgütlerine de katılmayı planlayan Filistinliler, bu durumda İsrail'e karşı savaş suçları konusunda dava açmayı da umut ediyor.

    Filistin, geçen yıl UNESCO üyeliğine kabul edilmişti.

    AA





    Filistin'den BM'ye tarihi başvuru! Yorumları