AVUSTURYA: Mavi kartta yeni düzenleme   Konuyu açan: yabanGülü   İlk Mesaj: 07-03-2012 (23:42)   Son Mesaj: 07-03-2012 (23:42)    Cevap: 0    Gösterim: 675  

    07-03-2012

    AVUSTURYA: Mavi kartta yeni düzenleme

    AVUSTURYA: Mavi kartta yeni düzenleme
    Doğumla Türk vatandaşı olup da çıkma izni alarak Türk vatandaşlığını kaybedenlere ve altsoylarına verilecek Mavi Kart, değerli kâğıtlar arasında sayılıyor. Bu kişiler elektronik ortamda tutulan "Mavi Kartlılar Kütüğüne" kaydedilecek. Bu kütüğe kaydedilenler, her türlü nüfus olaylarını yurtiçinde nüfus müdürlüklerine, yurtdışında ise dış temsilciliklere beyan etmekle yükümlü olacak.
    Doğumla Türk vatandaşı olup da çıkma izni alarak Türk vatandaşlığını kaybedenler ve üçüncü dereceye kadar olan altsoyları, istisnalar dışında Türk vatandaşlarına tanınan haklardan aynen yararlanmaya devam edecek. Milli güvenliğe ve kamu düzenine ilişkin hükümler saklı olacak.
    Bu madde kapsamında bulunan kişilerin seçme ve seçilme, muafen araç veya ev eşyası ithal etme hakları ile askerlik hizmetini yapma yükümlülüğü olmayacak. Sosyal güvenliği ilişkin kazanılmış hakları saklı olup, bu hakların kullanımında ilgili kanunlardaki hükümlere tabi olacaklar.
    Bu madde kapsamındakiler bir kadroya dayalı ve kamu hukuku rejimine tabi olarak asli ve sürekli kamu hizmetlerinde bulunamayacak ancak kamu kurum ve kuruluşlarında işçi, geçici veya sözleşmeli personel olarak çalıştırılabilecekler.
    Bakanlar Kurulu gerekli görmesi halinde üçüncü dereceden itibaren hangi dereceye kadar altsoylarının bu maddede tanınan haklardan faydalanabileceğini belirleyecek.
    Bu madde hükümlerinden yararlanacak olan altsoyların, üstsoyu ile soy bağını belgelendirmesi gerekecek. Haklardan yararlanmak için Mavi Kart'ın ibrazı yeterli olacak.
    AÇIK ADRESE GÖRE KAYIT
    Kanunla, Nüfus Hizmetleri Kanunu'nun "Yerleşim yeri adresi yurtdışında olan Türk vatandaşlarının adres kayıtları yaşadıkları ülkenin ve şehrin adı itibarıyla tutulur" fıkrası yürürlükten kaldırılıyor. Yurtdışında yaşayan vatandaşlar da yurtiçinde yaşayanlar gibi açık adres esasına göre kayıt altına alınacak.




    AVUSTURYA: Mavi kartta yeni düzenleme Yorumları