BM Suriye´ye gidecek gözlemci bulamıyor   Konuyu açan: yurtdisihaber   İlk Mesaj: 05-01-2012 (21:44)   Son Mesaj: 05-01-2012 (21:44)    Cevap: 0    Gösterim: 345  

    05-01-2012

    BM Suriye´ye gidecek gözlemci bulamıyor

    BM Suriye´ye gidecek gözlemci bulamıyor
    BM Genel Sekreteri Ban'ın Yardımcısı Ladsous, Suriye'de görevlendirilecek 300 askeri gözlemci için şu ana kadar 150 personel bulabildiklerini söyledi.

    BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un barışı koruma operasyonlarından sorumlu yardımcısı Herve Ladsous, Suriye'de görevlendirilecek 300 askeri gözlemci için şu ana kadar 150 personel bulabildiklerini, mayıs ayı sonuna kadar 300 personele ulaşacaklarına inandığını bildirdi.

    BM üst düzey yetkilisi Ladsous BM'de Suriye'deki BM gözlemci misyonuyla (UNSMIS) ile ilgili basın toplantısı düzenledi.

    Ladsous, BM Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) 21 Nisan'da kabul ettiği 2043 sayılı kararının, Suriye'de ilk etapta 90 günlük bir süre için 300 silahsız askeri gözlemciden oluşan UNSMIS'in kurulmasına yetki verdiğini anımsattı. UNSMIS'ın 2 önemli görevinin bulunduğunu dile getiren Ladsous, bunların Suriye'de ateşkese ve 6 maddelik Annan Planı'na uyulduğunu gözlemlemek ve denetlemek olduğunu söyledi.

    Suriye'de şiddetin devam etmesinin kabul edilemez olduğunu ve tüm tarafların şiddeti derhal tamamen bırakmaları gerektiğini vurgulayan Ladsous, ''UNSMIS'de görev yapan gözlemcilerimizden gelen raporlara göre Suriye'de tüm tarafların şiddeti durdurmada atmaları gereken adımlar var'' diye konuştu. Ladsous bu kapsamda ülkede hem Suriye hükümetinin güçlerinin hem de muhalif güçlerin 12 Nisan'da başlayan ateşkesi ihlal ettiklerini belirtti.

    UNSMIS'ın halen son derece az sayıda kişiyle görev yaptığını belirten Ladsous, ''Gözlemcilerimiz görevlerini tarafsız şekilde her yere giderek ve insanlarla konuşarak yerine getirmek için uğraşıyorlar. Güvenlikleri Suriye hükümetine bağlı, ama kendilerine gerekli iletişim teçhizatını verdik. Suriye'de hem Suriye ordusu hem de muhalif güçleri UNSMIS ile işbirliği yapmalı, artık tüm silahlar susmalı'' dedi.

    Ladsous, UNSMIS'in Suriye'de görev yapabilmesine imkan verecek statü anlaşmasının kısa sürede imzalanacağına inandığını da belirterek Suriye yönetiminin halen Suriye topraklarında BM'nin kendi helikopterlerini kullanması fikrine karşı çıktığını ve bu konuda görüşmelerin devam ettiğini belirtti.

    BM yetkilisi bir soru üzerine, Suriye yönetiminin bugüne dek UNSMIS'de görev almak isteyen 3 kişiye vize vermeyi reddettiğini de belirterek Suriye'nin ''Suriye'nin Dostları'' grubuna katılan ülkelerin vatandaşlarının UNSMIS'de görev almasına soğuk baktığını teyit etti, ancak bu konuda söz hakkının BM'de olduğunu söyledi. Ladsous UNSMIS'de görev yapacak personelin hem bölgedeki diğer BM misyonlarından (UNIFIL ve UNDOF gibi) hem dünyadaki diğer BM misyonlarından gelebileceğini hem de BM misyonununda ilk kez görev yapacak personel olabileceğini belirtti.

    Ladsous bir soru üzerine, UNSMIS'de görev yapacak 35 sivil personelinin de bulunacağını belirterek ''Sivil personel hem UNSMIS'in çalışmalarına yardım edecek hem de Özel Temsilci Kofi Annan ve ekibine yardımcı olacak'' ifadesini kullandı.

    BM gözlemcilerinin Suriye'de hala ağır silahların bulunduğunu gördüklerini teyit ettiklerini de söyleyen Ladsous, bir soru üzerine ''BM gözlemcileri Humus'a ilk geldiklerinde ağır silahların kullanılması ve bombardımanlar sona erdi. BM gözlemcilerinin bu tür önemli etkisi var'' cevabını verdi.




    BM Suriye´ye gidecek gözlemci bulamıyor Yorumları