NYT: Annan planı başarısız olursa...   Konuyu açan: yurtdisihaber   İlk Mesaj: 04-29-2012 (11:46)   Son Mesaj: 04-29-2012 (11:46)    Cevap: 0    Gösterim: 478  

    04-29-2012

    NYT: Annan planı başarısız olursa...

    NYT: Annan planı başarısız olursa...
    New York Times’in tanınmış köşe yazarı Thomas Friedman, Esad sonrası dönemine ilişkin kaygılarını dile getirdi...

    New York Times"in tanınmış köşe yazarı Thomas Friedman, Esad sonrası dönemine ilişkin kaygılarını dile getirirken Annan Planı"nın başarısızlıkla sonuçlanması halinde Batı, BM ve Arap Birliği"nin derhal harekete geçerek Türkiye-Suriye sınırında ucuşa yasak bölgesi veya bir insani koridorunu oluşturmaları gerektiğini savundu.

    BM ve Arap Birliği"nin Suriye Özel Temsilcisi Kofi Annan"ın Suriye planının başarısız olması halinde Batı, BM ve Arap Birliği"nin derhal harekete geçerek Türkiye-Suriye sınırında uçuşa yasak bölgesi veya bir insani koridoru oluşturmaları istendi.

    New York Times gazetesinin tanınmış köşe yazarı Thomas Friedman, Lübnan başkenti Beyrut"tan yazdığı yorumda Suriye"de halen demokrasi mücadelesinin yanısıra bir mezhep mücadelesinin yaşandığını, bu nedenle Beyrut"ta bazı Lübnanlı ve Suriyeli aktivistlerin Annan Planı"na zaman tanımak gerektiğine inandıklarını kaydetti. Friedman, şunları da yazdı:

    "Esad"ı devirme mücadelesi ne kadar kanlı ve mezhepsel ise Esad sonrası dönem de o kadar çarpık, şiddetli ve İslamcıların hakimiyetinde olacak ve oradaki iç savaş, Lübnan, Türkiye, Ürdün veya Irak"a yayılacak. Bu nedenle ki Suriyeli muhalefeti silahlandırmakla yetinip geri durmak kötü bir fikir."

    "Annan Planı başarısızlığa uğrarsa o zaman Batı, Birleşmiş Milletler ve Arap Birliği, derhal harekete geçerek Türkiye-Suriye sınırında uçuşa yasak bölge veya insani koridoru oluşturmalı" diyen Thomas Friedman, "böylece rejim tarafından vurulan siviller için bir güvenlik bölgesi sağlanırken Esad"ın geri kalan destekçilerine, bu rejimi başsız bırakma, kendilerini ve Suriye devletini kurtarma zamanının geldiği mesajı verileceği" değerlendirmesini de yaptı.

    NYT yazarı, Esad ne kadar çabuk düşerse o kadar az kan akacağını ve yeniden yapılanmanın daha kolay olacağını da savundu. (ANKA)

    AA




    NYT: Annan planı başarısız olursa... Yorumları