Eroğlu: Rumların tutumu anlaşmayı engelledi   Konuyu açan: Gurbetten   İlk Mesaj: 04-28-2012 (16:44)   Son Mesaj: 04-28-2012 (16:44)    Cevap: 0    Gösterim: 389  

    04-28-2012

    Eroğlu: Rumların tutumu anlaşmayı engelledi

    Eroğlu: Rumların tutumu anlaşmayı engelledi
    KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, ''Kıbrıs sorununun bütünlüklü bir şekilde çözümlenmesi için sarf ettiğimiz çabalar maalesef sonuç alıcı olmaktan uzak kalmıştır'' dedi.

    KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu, Kıbrıs Türk Sanayi Odası'nın 26. Genel Kurulunda yaptığı konuşmada, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer ile dünkü görüşmesine değinerek, Downer'e, ''Şimdi ne olacağı konusunda aramızda bir irade uyuşması var mı yok mu, ona bakalım. Hristofyas aynı yöntemle hiçbir şey değişmeden devam etmek istiyor, biz ise kısa sürede sonuç verecek bir müzakere istiyoruz, zamanımızı öldürmek istemiyoruz'' dediğini aktardı.

    Eroğlu, Kıbrıs'ta çözümün nasıl bir müzakereyle mümkün olacağını, yöntemin ne olacağını BM Genel Sekreteri ile görüşmeye hazır olduklarını, BM'nin yöntem konusunda taraflar arasında mekik diplomasisi yapabileceğini Downer'e ilettiklerini kaydetti.

    BM, yöntem konusunda taraflar arasında diyalog sürdürürken, Kıbrıs Türk tarafının Rum taraflarıyla da güven artırıcı önlemleri görüşmeye hazır olduğunu da Downer'e ilettiğini belirten Eroğlu, müzakere masasına hep öneri sunan taraf olduklarını, Rum tarafının herhangi bir adım atmadığını kaydetti.

    Rum tarafının sadece almayı düşündüğünü, ancak vermeyi düşünmediğini ifade eden Eroğlu, kendisinden önce yapılan görüşmelerle ilgili olarak söylenen ''anlaşma oldu, oluyor'' şeklindeki lafların da boş laflar olduğunu, hiç bir anlaşma olmadığını, yakınlaşma ile anlaşmanın farklı şeyler olduğunu kaydetti.

    Müzakerelerdeki 6 başlığı sonuçlandırmaya çalıştıklarını, esneklikler gösterdiklerini ve gösterdikleri esneklikler nedeniyle bugün Kıbrıs Türk tarafını ne BM Genel Sekreteri Ban'ın ne de Danışmanı Alexander Downer'in suçlayabildiğini anlatan Eroğlu, uzlaşma niyetinde olmamış olsalardı Downer'in dünkü basın toplantısında suçlanan tarafın Kıbrıs Türk tarafı olacağını söyledi.

    Eroğlu, ''Rum tarafını da suçlayamıyorlar çünkü hem BM hem de AB üyesi. Biz AB yetkilileriyle görüşürken, 'Haklısınız, ama biz üyemize şunu yap diyemeyiz, ancak bir telefon konuşmasıyla kendisine düşüncelerimizi aktarırız' cevabı alıyoruz'' diye konuştu.

    BM Genel Sekreteri'ne gönderdiği son mektupta KKTC'nin tavrını ve anlaşma niyetini ortaya koyduğunu ifade eden Eroğlu, 5'li zirve olması halinde bazı konularda esneklik gösterip o konuları çözmeye hazır olduklarını da ifade ettiklerini belirtti. Eroğlu, Genel Sekreter'in o yüzden çok taraflı konferansı çağırmaktan vazgeçmediğini, bunu Downer'in dünkü basın toplantısında ifade ettiğini söyledi.

    Cumhurbaşkanı Eroğlu, Kıbrıs sorununun bütünlüklü bir şekilde çözümlenmesi için sarf ettikleri çabaların sonuç alıcı olmaktan uzak kaldığını belirterek, Kıbrıs Rum kesiminin katı tutumunun bütünlüklü bir anlaşmaya varmalarını engellediğini sözlerine ekledi.




    Eroğlu: Rumların tutumu anlaşmayı engelledi Yorumları