Onların kısmeti fakirlerin umudu oluyor   Konuyu açan: Gurbetten   İlk Mesaj: 04-28-2012 (11:47)   Son Mesaj: 04-28-2012 (11:47)    Cevap: 0    Gösterim: 348  

    04-28-2012

    Onların kısmeti fakirlerin umudu oluyor

    Onların kısmeti fakirlerin umudu oluyor
    Somali'de gelir kaynakları daralan Menhal Yardım Derneği, kısıtlı imkanlara rağmen balık ihraç ederek vatandaşlarına sağlık hizmeti sunmanın yanı sıra on binlerce yoksulun da gıda ihtiyaçlarını karşılıyor.

    Hint Okyanusu kıyısında bulunan ülkenin başkenti Mogadişu'da 2 büyük 300 küçük tekne ve teknolojik imkanlardan uzak sadece olta ile tutulan deniz ürünleri, işlenip Cibuti ve Dubai gibi ülkelere ihraç ediliyor.

    Derneğin yönetim kurulu üyesi İbrahim Hasan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ülkede 21 yıl süren iç savaşın ardından yaşanan kıtlık ve açlık nedeniyle halkın zor günler geçirdiğini belirterek, ülkenin Türkiye'nin de desteğiyle yeniden kalkınmaya başladığını kaydetti.

    Ülkede yüz binlerce yoksul insanın bulunduğunu ifade eden Hasan, şöyle konuştu:

    ''Somali'de yaşanan iç savaşın ardından açlık ve kuraklık nedeniyle halkımız zor günler geçirdi. Türkiye Cumhuriyeti devletinin başlattığı yardım kampanyalarıyla yaşama sımsıkı tutunmaya başardık. 3 bin 200 kilometre sahili bulan ülkede derneğe gelir sağlaması için 2002 yılında balık işleme tesisi kurduk. 2 büyük 300 küçük tekneyle, teknolojik imkanlardan uzak yöntemlerle hatta oltayla tuttuğumuz deniz ürünlerini günlük olarak işliyoruz ve fileto haline getiriyoruz. Bu filetoları sandık tipi buzlukların içinde Cibuti ve Dubai gibi komşu ülkelere ihraç ediyoruz. Ayrıca kurutma da yapıyoruz. Haftalık ortalama 15 ton balık ihracatımız var.''

    -''Türk kuruluşlarının desteği bizi hayata bağladı''-

    Hasan, Türk kamu kurum ve kuruluşlarının yanı sıra sivil toplum örgütlerinin Somali için büyük bir şans olduğunu belirterek, derneklerin ülke halkına yardım yapmanın yanı sıra ekonomik anlamda da büyük destek sağladığını bildirdi.

    Balık işleme tesisinden elde edilen gelirle yüz binlerce yoksul ailenin gıda ve barınma ihtiyacının karşılandığını anlatan Hasan, kendileri için büyük bir umut ışığı olan Türkiye Cumhuriyeti devleti yöneticileri ile sivil toplum kuruluşlarına teşekkür ettiklerini ifade etti.




    Onların kısmeti fakirlerin umudu oluyor Yorumları