ABD Kongresi´nde Türkiye tasarısı   Konuyu açan: Gurbetten   İlk Mesaj: 04-26-2012 (19:47)   Son Mesaj: 04-26-2012 (19:47)    Cevap: 0    Gösterim: 381  

    04-26-2012

    ABD Kongresi´nde Türkiye tasarısı

    ABD Kongresi´nde Türkiye tasarısı
    ABD Kongresi'nin Temsilciler Meclisi kanadında, Türkiye'nin Suriye'de Beşşar Esed rejiminin uyguladığı şiddetten kaçanlara yönelik yardımlarıyla ilgili bir tasarı sunuldu.

    Demokrat Parti New York Milletvekili Gregory Meeks tarafından Temsilciler Meclisi Dısişleri Komitesi'ne sunulan 632 sayılı karar tasarısının imzacıları arasında, Kongre'deki Türkiye Dostluk Grubu'nun eşbaşkanları Cumhuriyetçi Parti North Carolina Milletvekili Virginia Foxx, Demokrat Parti Virginia Milletvekili Gerry Connolly ve Demokrat Parti Tennessee Milletvekili Steve Cohen de bulunuyor.

    Tasarıda, uluslararası camianın Suriye'de sivillere yönelik şiddetin son bulması, insani yardımlara olanak sağlanması ve tüm Suriyelilerin haklarını koruyan hakiki bir siyasi değişime destek verilmesi çağrılarında bulunduğuna işaret edilerek, Türkiye'nin, bu taleplerin güçlü bir savunucusu olduğu belirtildi.

    Türk hükümetinin, nisan ayı ortası itibarıyla, yaklaşık 25 bin Suriyeliye kamplarda ev sahipliği yaptığı ve on binlerce Suriyeliye de vizesiz ülkeye giriş izni verdiği vurgulanan tasarıda, Türkiye'ye sığınan Suriyelilerin sayısındaki önemli artışa rağmen, Türk hükümetinin, cömert bir ev sahipliği gösterdiği, sınırını açık tuttuğu ve ülkelerinden kaçan bu kişilerin insani ihtiyaçlarına kuvvetli bir şekilde yanıt verdiği dile getirildi.

    Tasarıda, Türkiye'nin, demokratik bir Suriye vizyonunun gerçekleşmesini sağlamak için Suriyeli muhalif gruplara ev sahipliği yaptığı ve 1 Nisan'da İstanbul'da 83 ülke ve uluslararası teşkilatın katılımıyla Suriye Halkının Dostları Konferansı'nın düzenlendiği hatırlatıldı.

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'in, Suriye halkının meşru taleplerini yerine getirmemesi halinde iktidarı terk etmesi gerektiği yönündeki sözlerine atıfta bulunulan tasarıda, Türk hükümeti ve Türk Kızılayı'nın, kaçan ve yerlerinden edilen Suriyelilerin ihtiyaçlarının ele alınması için BM Mülteciler Yüksek Komiserliği ve Uluslararası Kızılhaç Komitesi ile yakın iş birliği yaptığına değinildi.

    Tasarıda, Türk hükümetinin Suriye'ye, halka kritik yardımların, gerekli malzeme ve hizmetlerin sunulmasına, yaralıların tedavisine ve sivillerin engelle karşılaşmadan göç edebilmesine imkan tanıması yönündeki çağrılarına işaret edildi.

    Ülkelerindeki şiddetten kaçan Suriyelilerin ihtiyaçlarını karşılamak için Türk Kızılayı üzerinden sağlanan insani yardımların, uluslararası standartların bile üzerinde olduğu vurgulanan tasarıda, Hatay, Gaziantep, Kilis ve Şanlıurfa halkının, sığınmacılara son derece cömert ve misafirperver davrandığı, barınma, gıda, okul malzemesi ve diğer yardımları sunduğu belirtildi.

    Tasarıda, Türkiye'nin, Afganistan, Somali ve Sudan dahil olmak üzere, dünyanın çeşitli yerlerindeki uluslararası yardım çabalarında önemli roller oynayan küresel bir aktör olarak yükseldiği kaydedildi.

    Temsilciler Meclisi'nin, Suriye'de şiddete son verilmesi, insan hakları ve demokrasinin tesisi yönündeki çağrılarından dolayı Türk hükümetini takdir ettiği belirtilen tasarıda, hükümetin Suriyeli sığınmacıların insani ihtiyaçlarına gösterdiği duyarlılık övüldü.




    ABD Kongresi´nde Türkiye tasarısı Yorumları