İsrail bağımsızlık gününü kutluyor   Konuyu açan: Gurbetten   İlk Mesaj: 04-26-2012 (16:48)   Son Mesaj: 04-26-2012 (16:48)    Cevap: 0    Gösterim: 389  

    04-26-2012

    İsrail bağımsızlık gününü kutluyor

    İsrail bağımsızlık gününü kutluyor
    İsrail'in bağımsızlık günü kutlamaları Kudüs'de başladı. Kutlamalar nedeniyle ülke genelinde ulusal tatil ilan edilirken, tüm müzeler halkın ziyaretine ücretsiz olarak açıldı.

    Akşam saatlerinde ise Kudüs'de eski kentin bulunduğu surların kenarında büyük havai fişek gösterileri yapılması bekleniyor.

    Dün öğle saatlerinde aralıklarla iki kez ülke genelinde çalan sirenlerde İsrail halkı 1 dakikalık saygı duruşunda bulundu.

    Halk ayrıca dün ve bugün, ülke genelinde askerlik yaparken hayatını kaybeden 22 bin 993 askeri anmak için askeri mezarlıklara akın etti. İsrail'de ülke geneline yayılmış 43 tane askeri mezarlık buluyor.

    Devlet resmi töreni ise Siyonizm'in fikir babası Theodor Herzl'in, Batı Kudüs'de kendi adını taşıyan Herzl dağında bulunan mezarı başında yapıldı.

    Törene Cumhurbaşkanı Şimon Perez, Başbakan Binyamin Netanyahu ve İsrail Genelkurmay Başkanı Benny Gantz katıldı.

    Bu yılki anma törenlerine, tören hazırlıkları sırasında geçen hafta üzerine ışık setinin düşmesiyle hayatını kaybeden kadın asker Hila Bizaleli'nin ailesi de katıldı. Törende ölen askerin annesi, hayatını kaybeden son İsrail askerinin annesi sıfatıyla bir konuşma yaptı.

    Perez konuşmasında İsrail askerlerinin ülkenin güvenliği adına hayatlarını her zaman çekinmeden verdiklerini ifade ederken, bölgede barış arayışlarını sürdürme çabalarının bu yıl da süreceğini vurguladı. Perez, genel olarak Netanyahu hükümetinin barış sürecine karşı isteksiz görünmesinden duyduğu rahatsızlığını farklı zeminlerde sıklıkla vurguluyor.

    Başbakan Netanyahu ise konuşmasında Yahudilerin varlıklarının hala tehdit altında olduğunu ve Yahudi devletini yok etme çalışmalarının halen sürdüğünü belirterek İran'ın hem İsrail, hem de dünya barışı için tehdit olduğunu savundu.

    Normal şartlarda üzerinde uçuş yasağı olan Kudüs'de, bazı askeri uçakların dün ve bugün öğle saatlerinde kısa süreli gösteri uçusu yapmaları dikkati çekti.




    İsrail bağımsızlık gününü kutluyor Yorumları